Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

3D

Megvalósítási szakaszába ért a PTE 3D laboratóriumának kialakítása

2017. december 19-én megkezdték a Pécsi Tudományegyetem vadonatúj 3D laborjának műszaki átadás-átvételét. A laboratóriumot a PTE Műszaki és Informatikai Kar épületkomplexumában alakították ki, a már meglévő, eddig kari könyvtárként üzemelt épületrészben. 

Megvalósítási szakaszába ért a PTE 3D laboratóriumának kialakítása

 

A tervek szerint kétszintes labor egyszerre szolgál majd kutató, kísérleti és gyártó műhelyként, valamint az érdeklődők számára részben szabadon látogatható felső szint közösségi, oktatási funkciókat is ellát majd. Az alsó szinten a nagyteljesítményű 3D nyomtatók és egyéb speciális mérési és kutatási eszközök kerülnek elhelyezésre. A szerkezetkész laboratóriumba folyamatosan érkeznek a 3D nyomtatók és a bútorok, és az ütemtervek szerint a központ végső kialakítása 2018 második negyedévében zárul le. A beruházás alakulásáról folyamatosan beszámolunk a PTE 3D weboldalán és a projekt facebook oldalán.

 

rovat: 
Címkék: 

Még lehet regisztrálni a III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciára

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a Pécsi Tudományegyetem III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciája 2017. október 5. és 6. között a Szentágothai János Kutatóközpontban. Az idei Konferencia a "Biomedical use of 3D Printing", azaz az a 3D nyomtatás Orvosbiológiai felhasználása címet kapta, megőrizve természetesen a már hagyománnyá váló Interdiszciplináris jelleget. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint az, hogy idén a Művészeti Kar szervezésében megvalósuló Design hét is összekapcsolódik a Konferenciával. 

 III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia

 

Természetesen nemcsak a szakma képviselőire számítunk, hanem szeretettel várunk minden érdeklődőt rendezvényeinkre, amelyek között több, a technológiát az alapoktól kezdve bemutató előadás is megtalálható lesz. Programjaink abban is különlegesek, hogy más rendezvényektől eltérően a részvétel rajtuk ingyenes, csak regisztrációhoz kötött.

 

 III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia

 

Idén minden eddiginél nagyobb számú külföldi vendég jelezte részvételét. A meghívottjaink közül is kiemelnénk Amy Karle-t, aki számtalan díjat nyert a 3D, Simon Vanooteghem-et az abszolút élvonalbeli „Materialise” képviselőjét és Philipp Brantnert a Baselben működő nemzetközi hírű 3D Labor radiológusát.

 

III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia

 

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is. A tavalyi eseményhez képest még több neves külföldi és haza előadókat felvonultató rendezvényen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, a művészeteket és hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még szinte elképzelhetetlenek voltak. Az alábbiakban a konferencián bemutatásra kerülő izgalmas, a szélesebb közvéleményt is foglalkoztató eredményekből és kutatási irányokból szemezgetünk.

http://conference.pte3d.hu/

 

rovat: 
Címkék: 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

A már évek óta nagy sikerrel megrendezett konferencia folytatásaként idén még több előadóval és kiállító céggel készül a PTE egyedülálló rendezvénye, melyen sok szeretettel várják a 3D nyomtatás és vizualizáció változatos felhasználási lehetőségei iránt érdeklődőket. A nem csak mérnöki, de művészi és biotechnológiai és fogorvosi aspektusokat  is felölelő eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő prezentálja úttörő munkásságát mind átfogó előadások, mind interaktív workshopok révén. 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a  III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia október 5. és 6. között a Szentágothai János Kutatóközpontban. A neves külföldi és haza előadókat felvonultató eseményen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, és hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még a tudományos-fantasztikus fikció körébe tartoztak.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is, ahol az ipar, művészet és orvostudomány területén zajló folyamatokat is megismerhetik a résztvevők és a érdeklődők. A konferencia két napja során számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A szakmai kiállítók mindkét nap folyamán eszközbemutatókat tartanak, így közvetlen közelről lesz lehetőség munka közben megfigyelni a 3D nyomtatókat, valamint megtekinteni ezzel a technológiával készült termékeket: a folyamatosan működő kiállító standoknál az érdeklődők végigkövethetik egy 3D nyomtatott objektum létrejöttét a számítógépes tervrajzoktól a késztermékig.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási területei közé tartozik a 3D nyomtatás és vizualizáció. A rendezvényen bemutatják a PTE 3D kutatási-fejlesztési programjának eredményeit, amely mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatás révén kutat és fejleszt 3D nyomtatási technológiákat és alkalmazásokat.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A technológiai áttörés még éppen csak elkezdődött, jelentősége szinte még felfoghatatlan. A háromdimenziós nyomtatási technológia születése, fejlesztése és terjedése egyre több tudományterület fantasztikus, szinte soha nem látott fejlődését vetíti előre. Az utóbbi években csak az egészségügy területén megvalósult alkalmazások jól mutatják, hogy az innováció milyen gyorsan talál utat magának a gyakorlati alkalmazásban. Koponya, csigolya, ízületi alkotóelemek, légcső, állkapocs protézis tökéletes anyagokból, ezredmilliméteres pontossággal, személyre szabva, elérhető költséggel és rövid idő alatt. Ez már a jelen, és a jövő várhatóan még ennél is megdöbbentőbb lesz. Egyes kutatók szerint nem járunk messze attól, hogy a beteg minden igényét kielégítően akár szerveket „nyomtassunk”, mások egyenesen a társadalom elöregedésének problémáját látják megoldódni ez által. Mindez közelebb van, mint azt a legtöbben gondolnák, ebbe a jövőbe kaphatnak bepillantást mindazok, akik ellátogatnak Pécsre a PTE III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciájára októberben.

További részletek, program, jelentkezés: http://conference.pte3d.hu/  

 

rovat: 
Címkék: 

Pollack Expo a jubileum jegyében

A PTE Műszaki és Informatikai Kara minden évben február végén – március elején rendezi meg az intézmény elődjének nevét viselő Pollack Expot, a pécsi Expo Centerben. A rendezvény egyik legnagyobb attrakciója egy 3D virtuális oktatólabor kialakítása, ami elsősorban a mérnökképzést szolgálja majd, az országban Pécsett elsőként. 

 

 

A virtuális környezetben végzett oktatás teljes mértékben illeszkedik a digitális kor tanulási-, és oktatási folyamataihoz kidolgozott nemzetközi sztenderdekhez.

Prof. Dr. Baranyi Péter a Széchenyi István Egyetem professzora, a MaxWhere 3D-s Virtuális oktatási keretrendszer fejlesztő csapatának vezetője, az Expohoz kapcsolódó szakmai konferencián adta át a kar képviselőinek azt a táblát, mely az új 3D oktatólabort jelzi a jövőben az intézményben.

A Kar oktatólaborjában a MaxWhere elnevezésű virtuális oktatási keretrendszerben valósítják meg az oktatást. Ez az oktatási környezet illeszkedik a hallgatók digitális életének olyan kedvelt színtereihez, mint a 3D játékok, így megfelelő komfort érzetet biztosít a munkához, segít megfeledkezni az itt folytatott tevékenység munka illetve tanulás jellegéről. Az oktatás során egy virtuális közösségi világ jön létre, amiben a közösségi tér a leglényegesebb szempont. 

A MaxWhere keretrendszer nagy előnye, hogy nem igényel különös erőforrást, emellett az oktatók által korábban készített prezentációk, e-learning anyagok zökkenőmentesen felhasználhatóak benne, és 3D-s modellekkel tudják szemléletesebbé tenni a foglalkozásokat. A virtuális térben a 3D-s megjelenítés újszerű módon segíti az innovatív mérnökképzést.

 

Részletek a Pollack Exporól: http://www.pollackexpo.hu

 

rovat: 
Feliratkozás RSS - 3D csatornájára
You shall not pass!