Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája 10. alkalommal a Pécsi Tudományegyetemen

Az idei évben már 10. alkalommal szervez programokat a Pécsi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakája alkalmából szeptember 29-én. A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni évről-évre szeptember utolsó péntekén a Kutatók Éjszakája. Ez a nap a kutatókról szól, akik lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők; és dolgozhatnak gyárakban vagy földeken, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején bárhol a világban.

Kutatók Éjszakája 10. alkalommal a Pécsi Tudományegyetemen

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Kutatók Éjszakája 2016

 

A Pécsi Tudományegyetem sokszínű programjában a tudományterületek széles skálájáról választható ismeretterjesztő előadás, interaktív bemutató vagy laborlátogatás. Az esemény megszervezésének nem csak a szórakoztatás a célja, hanem egyrészt megmutatni azt, hogy a felfedezések, találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, másrészt minél több fiatalt meggyőzni arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

 

Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Pécsi Tudományegyetem az immár évtizedes Kutatók Éjszakája hagyománnyal bíró Ifjúság úti campus mellett 6 további pécsi és 4 vidéki helyszínen várja az érdeklődőket!

 

Pécsi helyszínek:
Ifjúság útja 6. (Természettudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar)
Ifjúság útja 20. (Szentágothai János Kutatóközpont)
Szigeti út 12. (Általános Orvostudományi Kar)
Rókus u. 2. (Gyógyszerésztudományi Kar)
Boszorkány u. 2. (Műszaki és Informatikai Kar)
48-as tér 1. (Állam- és Jogtudományi Kar)
Vörösmarty u. 4. (Egészségtudományi Kar)

 

Vidéki helyszínek:

Rákóczi út 1. (Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar)
Kaposvár, Szent Imre u. 14/B (PTE ETK Kaposvári Képzési Központ)
Szombathely, Jókai u. 14. (PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ)
Zalaegerszeg, Landorhegyi út 33.  (PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központ)

 

Teljes program és részletek: http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/programok/

Letölthető egyetemi programok »

A 2016-os egyetemi programokról »

 

 

Rovat: 

Ismét nagy siker volt: Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen

Szeptember utolsó napján Pécsett és Szekszárdon több mint 150 programot szervezett a Pécsi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján. 

 

Ismét fesztiválköntösbe öltözött a tudomány – a korábbi évekhez hasonlóan változatos, érdekes és izgalmas programokkal várta az érdeklődőket a Természettudományi Kar, a Műszaki és Informatikai Kar, az Általános és Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Szekszárdon, valamint az Egészségtudományi Kar Kaposvári és Zalaegerszegi Képzési Központja. 

 

Kutatók Éjszakája 2016

 

Idén először az Általános Orvostudományi Kar is bőséges programcsomaggal jelentkezett, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar is több eseményt szervezett. 

 

Kutatók Éjszakája 2016

 

Ismét megnyitotta kapuit a Szentágothai János Kutatóközpont is.

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

A program jól sikerült, a visszajelzések szerint több mint 3000 érdeklődő volt a különböző helyszíneken.

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

Részletes kari élménybeszámolók

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon - Szekszárd

Idén hatodik alkalommal vehettek részt a szekszárdiak a KPVK Kutatók Éjszakája programjain. A szekszárdi egyetemi kar most is érdekes előadásokkal várta az érdeklődőket. A szeptember utolsó péntekén világszerte megrendezésre kerülő tudományos fesztivál a KPVK-n hagyományosan már délelőtt elkezdődik, amikor az általános és középiskolák csoportjai számára kínálnak különleges programokat. Idén Dr. Jurisits József Ericsson és „Rácz tanár úr” díjas nyugalmazott matematika-fizika szakos tanár, tankönyvszerző és szintén középiskolai fizikatanár fia, Jurisits László szórakoztató fizikaóráinak látványos kísérletei jelentettek óriási élményt az előadásokra regisztrált öt iskola több mint 200 diákjának.

A Kutatók az iskolákban program keretében a Kar és az együttműködő partnerszervezetek oktatói, kutatói és kutatómunkában részt vevő hallgatói középiskolás diákok számára tartottak kutatási eredményeiket ismertető élvezetes előadásokat. Az I. Béla Gimnáziumban Illés László rendőr alezredes (Közlekedéstudományi Egyesület Tolna Megyei Szervezete) a közlekedés fejlődéséről és a közlekedésbiztonságról beszélt. A Tolnai Szent István Gimnáziumba Vas-Guld Zsuzsanna élelmiszermérnök, doktorandusz, a KPVK oktatója látogatott el, hogy a tudatos táplálkozás és az E-számok nyomában járva megismertesse a diákokkal a különböző adalékanyagokat, ízfokozókat. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjaival Mádi Diána a szekszárdi kar harmadéves környezetkultúra szakos hallgatója osztotta meg ösztöndíjasként Indonéziában szerzett élményeit. A Dienes Valéria Általános Iskola 4. és 8. osztályosainak Dr. habil Nagy Janka Teodóra PhD jogász, etnográfus mesélt arról, hogyan változott meg a család szerepe a történelmi korok során és mi mindent tudhattunk meg egy, a Szekszárd alsóvárosi családok között végzett kutatás során.

Délután a kar kisaulájában Nekem a család… címmel kiállítás nyílt a Bárka Művészeti Szalon alkotóinak képben, textilben, szoborban megfogalmazott gondolatairól. Az esti programban az idén elindult, KPVK-TTK együttműködésben zajló szőlész-borász szak apropóján Dr. Máté Andrea, a KPVK fiatal kutató oktatója a borvidék arculatváltozását mutatta be élvezetes, információban bővelkedő előadásában.

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Karon

A Bölcsészettudományi Karon a legnépszerűbbek a pszichológiai témájú előadások voltak.

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája a Műszaki és Informatikai Karon

Nagy érdeklődés kísérte, sikerrel zárult a Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.

Kutatók Éjszakája a Műszaki és Informatikai Karon

 

Drónok repkedtek a tanteremben, elkészítettük önarcképünket lehetetlen alakzatokkal, megnéztük, hogyan működik egy pneumatikus gyártósor. Mindez nem a moziban, hanem a PTE MIK-en történt, a szeptember 30-án rendezett Kutatók Éjszakáján.

 

Kutatók Éjszakája a Műszaki és Informatikai Karon

 

A programnak vannak vissza-visszatérő elemei, ilyenek elhagyhatatlanul a drónok és a gépi látás, a sűrített levegővel meghajtott autó, a szappanbuborék fújás és általa különleges alakzatok létrehozása. És vannak aktuális témák, a minket körülvevő hétköznapokból. Így az érdeklődők bepillanthattak a Magasház történetébe és bontásába, megtudhatták hogyan válhatnak okos villamos fogyasztóvá, vagy akár azt is, hogy mire jó a zöld tető.

A rendezvényre látogató családok nagy része egész estés programra készült, és kezdéstől zárásig vettek részt a programokban.

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája a Természettudományi Karon

Idén sem kellett csalódtunk: az emberek, férfiak és nők, fiatalok és idősebbek igenis érdeklődnek a természettudományok iránt! 

Kutatók Éjszakája a Természettudományi Karon

 

Bár az idei évben sok új helyszín és érdekesség jelent meg a PTE kínálatában, de ez szerencsére nem látszott meg a kar programjaira látogatók számán. „Telt ház” előtt zajlottak a fizika tárgyú bemutatók, csakúgy, mint az ételkóstolóval egybekötött japán kultúrát bemutató „Szaké, szusi, bonsai” előadás. Csillogó szemű gyerekek figyelték a kémia csodáit a külön számukra megszervezett programon, és az évről-évre visszatérő, nagy kémia bemutató is hozta a formáját: a 140 fős előadó csordultig megtelt, a kívül rekedtek a folyosóról követték az eseményeket. Biológia, földrajz, informatika, matematika vagy sport - minden témára volt érdeklődés, a látogatók aktív részvétellel még kis ajándékokhoz is juthattak.

 

Kutatók Éjszakája a Természettudományi Karon

 

Az aulában is nagy volt a forgalom. A Fitt Help Desk állapotfelméréssel, értékeléssel és jó tanácsokkal fogadta az érdeklődőket, a parasportokat (kerekesszékes vívás, boccia) a bemutató után ki lehetett próbálni, és ismét kellemes szellemi párbajt hozott a sport kvíz.

A Sportpályán mintegy 350 ember vett részt a csillagászati programon, ahol a derült égboltnak köszönhetően egész sok égitest volt látható, így a Mars, a Szaturnusz, kettőscsillagok, csillaghalmazok és galaxisok, de nagy sikere volt a zöld lézeres csillagkép bemutatásnak és mondáknak is.

A program során végig nyitva tartó laborokban folyamatos volt az érdeklődés, kicsik és nagyok váltották egymást a mikroszkópok és más kutatóeszközök fölött.

Reményeink szerint mindenki pozitív élményekkel gazdagodva távozott, a programsorozattal sikerült a tudományos pálya felé fordítani a fiatalok érdeklődését és egyben újabb híveket is szereztünk a természet-, informatika- és sporttudományoknak! 

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

A 11. éve életre hívott Kutatók Éjszakája programsorozat célja népszerűsíteni a tudományt kicsik és nagyok között egyaránt. A PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Szombathelyi és Zalaegerszegi Képzési Központja tartalmas szórakozva tanulást kínált minden kedves érdeklődőnek. A rendezvényeken közel 2000 látogató vett részt.

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

Kutatók Éjszakája az Egészségtudományi Karon

 

További képgalériák:

Kaposvár: http://www.etk.pte.hu/files/galeria/view.php?id=196

Szombathely: http://www.etk.pte.hu/files/galeria/view.php?id=197

 

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

A Pécsi Tudományegyetem már több éve részt vesz a Kutatók Éjszakája programsorozat rendezvényein, amelyet évről évre egyre több érdeklődő látogat. Az idei évben az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Szak és a Gyógyszerésztudományi Kar is számos érdekes programot szervezett, hogy minden korosztály betekintést nyerhessen kutató és oktató munkánkba. Programjainkat az ÁOK Elméleti Tömb, a Szentágothai János Kutatóközpont és a Gyógyszerésztudományi Kar Rókus utcai épületében rendeztük, ahol közel 1600 látogatót köszönthettünk.  

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

 

A legkisebbek a Teddy Maci Kórházban próbálhatták ki gyógyító tudományukat, amíg szüleik szűrőprogramokon, prevenciós előadásokon vettek részt az aulában. A Dékáni Tanácsteremben ezalatt tudományos előadásokat hallgathattunk általános iskolás diákoktól és már tapasztalt kutatóktól.

 

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

 

Intézeteink számos előzetes regisztrációhoz kötött programot is hirdettek. Az Anatómiai Intézetben az általános iskolások vetélkedő formájában ismerkedhettek meg az emberi testtel, míg a nagyobbak anatómiai preparátumok, szövettani metszetek, laboratóriumi bemutatók segítségével ismerhették meg az anatómia és a szövettan rejtelmeit.

 

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

 

Az Élettani Intézetben szemléletes vizsgálatokkal nyújtottak betekintést az állatkísérletek és a szemészeti vizsgálatok világába. A Mikrobiológiai Intézetben a baktériumok és gombák mikroszkópos világába kalauzolták a látogatókat, míg a Biofizikai Intézetben speciális spektroszkópiai módszereket mutattak be az érdeklődő közönségnek. 

 

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

 

Aki a legújabb vizsgálati technikákra is kiváncsi volt, azt a Szentágothai János Kutató Központ laborjaiban fogadták, de a gyógynövények és illóolajok iránt érdeklődők sem maradtak tétlenül a Gyógyszerésztudományi Kar Rókus utcai épületében. Az igazán elszánt közönség részt vehetett a MediSkillsLab újraélesztési tanfolyamán vagy az Igazságügyi Orvostani Intézet kriminalisztikai bemutatóin is.

 

Kutatók Éjszakája az Általános Orvostudományi Karon és a Gyógyszerésztudományi Karon

 

Szeretettel várunk minden kedves látogatót jövőre is!

 

Dr. Nyitrai Miklós egyetemi tanár, tudományos dékánhelyettes
Dr. Tamás Andrea egyetemi docens, Anatómiai Intézet, program koordinátor
Dr. Duga Zsófia irodavezető, Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Iroda            

 

 
 
Rovat: 

Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

Igazi nyüzsgés volt szeptember 30-án, pénteken este a jogi kar 48-a téri épületében; a Kutatók Éjszakája itteni 7 rendezvényét összességében mintegy 400-an látogatták meg.

Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

 

A középiskolásoknak hirdetett jogi kultúrtörténeti vetélkedőben a Janus gimnázium diákjai voltak a legaktívabbak: csaknem egy egész osztály igazolta tudásszomja, játékos kedve mellett talpraesettségét is, hiszen bizony nem kis kihívást jelentett megjegyezni egy 7-8 soros, valamely címerállatról szóló szöveget, vagy az activity során elmutogatni az étekfogót, netán lerajzolni a vérszerződést, vagy a boszorkánypert.

A vártnál többen vettek részt Dr. Béli Gábor jogkönyveket és okleveleket testközelből bemutató jogtörténeti programján, így gyorsan még egy újabb termet is ki kellet nyitni, hogy minden érdeklődő hozzáférjen a gyakran többszáz éves iratokhoz, kötetekhez.

 

Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

 

Szintén komoly érdeklődés övezte az ÓNSZ „A Nagy Testvér téged is figyel” c. rendezvényt, minek alkalmával Dr. Szőke Gergely adjunktus az adatvédelmi szabályozás jelenkori kihívásairól tartott előadást, a szakkollégium Közjogi Tagozatából Kis Kelemen Bence a Schrems-ítélet hatásait vizsgálta az USA-ba történő adattovábbítás tekintetében, Róna Bence pedig az EU és az USA közötti új, Privacy Shield elnevezésű adatvédelmi megállapodást értékelte.

Az ÁJK Kutatók Éjszakájának „sikersztorija” azonban minden kétséget kizáróan Hasfelmetsző Jack lett. A péntek esti utolsó előadásra zsúfolásig megtelt a 300 fős Molnár Kálmán előadóterem, egyeseknek már csak a lépcsőkön jutott hely. Dr. Fenyvesi Csaba habilitált egyetemi docens a Jack the Ripperként elhíresült bűnöző utáni nyomozás bemutatásán keresztül vezette be a jelenlévőket a kriminalisztika módszertanába, alapfogalmaiba. Az interaktív elemeket sem nélkülöző előadás során a hallgatóság segítségével még szagminta- és anyagmaradvány mintavételre is sor került, a Hasfelmetsző ügyében pedig alkalmanként rögtönzött „népbírósággá” alakult a közönség. 

 

 

Rovat: 

Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen

Esemény időpontja: 
péntek, 2016, szeptember 30 - 16:00
Esemény helyszíne és címe: 
Pécs, Szekszárd
Kapcsolattartó neve: 
Szabó Gabriella
Kapcsolattartó e-mail címe: 
szabgab@gamma.ttk.pte.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: 
30/490-3131

E program keretében a Pécsi Tudományegyetemen immár kilencedik éve érdekes, látványos, olykor meghökkentő programok mutatják be a tudományos módszereket és eredményeket, hozzák közelebb a tudósokat, kutatókat – érthető, élvezhető, szórakoztató formában. A Kutatók Éjszakája idén is lenyűgözően izgalmas és változatos, ingyenes programsorozattal várja a tudományok iránt érdeklődőket, a sokéves hagyománynak megfelelően ismét kinyílnak a laborajtók.

 

Rovat: 
Programsorozat

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kutatók Éjszakája csatornájára
You shall not pass!