Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Elhunyt Bachman Zoltán, a Nemzet Művésze

2015. július 2-án türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után, 70 éves korában elhunyt Bachman Zoltán, a Nemzet Művésze, a Pécsi Tudományegyetem Kossuth- és Ybl-díjas professor emeritusa.

 

Bachman Zoltán

 

Bachman Zoltán Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert-, Princz Gyula és Prima Primissima díjas építész volt.

 

rovat: In memoriam

Kutatói portrék - Dr. Tamás Andrea: PACAP hatásának vizsgálata fülben

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Dr. Tamás Andrea, az Általános Orvostudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Posztumusz díjjal ismerték el Buday-Sántha Attila munkásságát

A  Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) kiemelkedő kutatói, oktatói és iskolateremtő tevékenysége elismeréseként posztumusz Regionális Tudományért kitüntetést adományozott a tavaly elhunyt Prof. Dr. Buday-Sántha Attilának, a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola alapítójának, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egykori professzor emeritusának.

 

A „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” címmel rendezett konferenciát az Orbán Balázs Akadémia 2015. április 24-25-én, Székelyudvarhelyen. 

A szervezők a konferenciát Buday-Sántha Attila professzor emlékének ajánlották. A székelyföldi szervezők többsége a PTE Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában szerezte tudományos fokozatát.

rovat: Elismerés

Ombudsmani díjat kapott Gerner Zsuzsanna

Ombudsmani díjat kapott Gerner Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem német nyelvészeti tanszékének vezetője a magyarországi német közösség érdekében és a német nemzetiségi nyelvi jogok védelmében kifejtett kiemelkedő, több évtizedes szakmai tevékenységéért.

Az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjakat az ombudsman hivatalában adták át; Gerner Zsuzsannán kívül elismerésben részesült még Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság volt elnöke, valamint Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke.

rovat: Elismerés

Nyári tábor a pécsi orvoskaron

2015. augusztus 24-28-a között, első alkalommal kerül megrendezésre Karunkon a „Középiskolások hete” elnevezésű, egyhetes nyári tábor. Az eseményre 9-13. évfolyamos középiskolás hallgatókat várunk, akik érdeklődnek az általános orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztudományi szak, valamint az orvosi biotechnológia képzés iránt.

Kedves Középiskolás diákok!

2015. augusztus 24-28-a között, első alkalommal kerül megrendezésre Karunkon a „Középiskolások hete” elnevezésű, egyhetes nyári tábor. Az eseményre 9-13. évfolyamos középiskolás hallgatókat várunk, akik érdeklődnek az általános orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztudományi szak, valamint az orvosi biotechnológia képzés iránt.

 

rovat: Kari hírek

Társtelevíziókat látott vendégül az UnivTV

A PTE Universitas Televízió országszerte kapcsolatban áll társtelevíziókkal, amelyeket folyamatosan ellátnak adásokkal, mint például a Navigátor és a Nyitott Egyetem című műsorokat. A televíziók vezetőit, munkatársait látta vendégül az Universitas Televízió, így esély nyílt ismerkedésre és a további együttműködési lehetőségek elmélyítésére is.

rovat: UnivTV

Z generációs hívószavak: ÖRDÖGI

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói az "ördögi" szóról.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Megalakul a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa ma délután elfogadta a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar létrehozására vonatkozó javaslatot. Az új kar 2015. szeptember 1-től a PTE Illyés Gyula Karának (IGYK), illetve Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának (FEEK) integrációjával jön létre, megőrizve és átörökítve mindazokat a szellemi, kulturális értékeket és hagyományokat, amelyeket a jogelőd karok létrehoztak.

 

Az IGYK és a FEEK jelenlegi hallgatói választott szakukon, és azon a képzési helyen fejezhetik be tanulmányaikat, ahol azokat megkezdték. Az integráció során az eddigi szekszárdi és pécsi képzések tovább folytatódnak, ezek mellett azonban új oktatási programok indítására is lehetőség nyílik. Ilyen lesz a szőlész-borász mérnök szak indítása 2016-tól: az élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés a létrejövő új egyetemi egység olyan profilját jelenti, amely a jövőben a térségi igények speciális kiszolgálásához is hozzájárulhat.

 

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - Malkó Tibor: Elektromos- és pneumatikus hajtású járművek

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Malkó Tibor, az Műszaki és Informatikai Kar hallgatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülés a PTE-n

Minisztériumi kitüntetések átadása, professor emeritusi, címzetes egyetemi tanári és címzetes docensi címek adományozására, valamint habilitált doktori, PhD és DLA oklevelek átadására kerül sor 2015. június 24-én a PTE Dr. Halasy-Nagy József Aulában.

 

Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést adományozott az alábbi oktatóknak: 

rovat: Egyetem

Oldalak

Come as you are, fucking robot!