Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Oldalak

Beszélgetés Gulyás Tiborral, a HÖOK megválasztott elnökével

Gulyás Tibort, a Pécsi Tudományegyetem hallgatóját, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jelenlegi alelnökét választották meg a szervezet elnökének a HÖOK október 18-ai, az egri Eszterházy Károly Főiskolán tartott tisztújító küldöttgyűlésén. 

Tisztségét 2015. január 1-től tölti be két éven át. A korábban alelnöki pozíciót betöltő politológussal tervekről, célkitűzésekről beszélgetünk.

 

rovat: Egyetem

Klebelsberg Kuno művelődés- és oktatáspolitikájáról a Nyitott Egyetemben

A Nyitott Egyetem soron következő előadásán, 2014. november 30-án, Dr. Huszár Zoltán történész tart előadást Klebelsberg Kuno művelődés- és oktatáspolitikájáról a PTE BTK-TTK Vargha Damján Konferenciatermében.

 

 

rovat: Egyetem

Honvédelmi Minisztériumi kitüntetést vehetett át Dr. Betlehem József

Dr. Betlehem József a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karának dékánja a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát vehette át 2014. október 22-én a Stefánia Palotában.

rovat: Elismerés

Jordán hallgatók a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Nemzetközi Oktatási Központja mintegy száz Stipendium Hungaricum ösztöndíjas jordán hallgatónak indított előkészítő kurzust a 2014-2015-ös akadémiai évben. A programot október 27-én nyitotta meg ünnepélyes keretek között Dr. Zeller Gyula az egyetem rektorhelyettese, Dr. Miseta Attila a PTE ÁOK dékánja, Dr. Gallyas Ferenc az Angol Program elnöke, és Dr. Reza Hemmati a PTE ÁOK NOK tudományos munkatársa, a PTE ÁOK iráni előkészítő programjának vezetője.

 

A program indításaként szervezett warm up héten, a hallgatók egyetemi professzorok által tartott kurzusokon betekintést kapnak a magyar nyelvbe és kultúrába, és megismerkednek Pécs városával.  

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - dr.Schwarcz Attila: MRI alkalmazása az agykutatásban

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében dr. Schwarcz Attila, az Orvostudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

rovat: Z generáció

Ingyenes nyelvtanfolyamok a Diplomamentő Programban!

A londoni központú, 1984 óta Budapesten jelen lévő International House Nyelviskola a Diplomamentő program keretében a következő ingyenes nyelvi képzéseket indítja Pécsett:

  • angol 180 óra, heti 2x4 óra (nov.14) és 3x4 óra (nov.26) 
  • német 240 óra, heti 3x4 óra (nov.12) és 2x4 óra (nov.25)
  • Szigetváron továbbá 240 órás német, heti 2x4 óra (nov.18)
  • Komlón 240 órás német, heti 2x4 óra (nov.20)
rovat: Oktatás

46. Orvosnapok Dr. Buzsáki György előadásával

Ünnepi ülést rendeztek a 46. Egyetemi Orvosnapok alkalmából. A rendezvényen arany, gyémánt és rubin díszokleveleket valamint emlékérmeket vehettek át volt és jelenlegi oktatók, kutatók. A kétnapos rendezvényen végzett évfolyamok képviselőinek tudományos előadásai is elhangzottak. A New Yorkban élő neves agykutató Buzsáki György az emlékezetről beszélt a nagyérdemű előtt.   

rovat: Egyetem

A PTE hallgatója lesz a HÖOK elnöke

Gulyás Tibort, a Pécsi Tudományegyetem hallgatóját, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jelenlegi alelnökét választották meg a szervezet elnökének a HÖOK szombati, tisztújító küldöttgyűlésén.

Gulyás Tibor a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának végzett politológus hallgatója, jelenleg pedig a Közgazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment szakán folytatja tanulmányait. 2009-től a BTK Hallgatói Önkormányzatának alelnöki, majd 2011 és 2013 között elnöki tisztségét töltötte be. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ifjúsági ügyekért felelős elnökségi tagja volt 2011-től, majd 2013-tól a szervezet alelnöki tisztségét töltötte be.

rovat: Egyetem

Háromszoros aranyérmes a pécsi sebész

Dr. Mintál Tibort elsősorban ortopédsebészként ismerik a pécsiek, sokan nem tudják, hogy sportol is, nem is akárhogyan. Idén 3 úszásnemben ugyanis részt vett a 35. Orvosi Világjátékokon Welsben és 3 aranyéremmel tért haza 50 m pillangó 100 illetve 400 m gyors úszásnemekben.

rovat: Sport

Új helyen a Sürgősségi

Szeptember 29-től újabb területeken kezdődhetett meg a betegellátás – az eddigi Rákóczi úti telephelyről a megújult épületbe költözhetett a Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya.

Az európai uniós pénzből finanszírozott jelentős volumenű építkezés és eszközfejlesztés eredményeként a mai kor elvárásainak megfelelő infrastrukturális feltételek között folytatódhat a betegellátás- mondta el a sürgősségi vezetője. 

 

rovat: Közérdekű

Pécs lehet az innováció fellegvára

A Samsung Electronics Magyar Zrt. a mai napon olyan hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, amely az oktatás, az egészségügy és a kutatás-fejlesztés területeit egyaránt lefedi. A megállapodás révén az egyetem és Pécs nem csupán csúcstechnológiájú készülékekkel gyarapodhat, hanem az innovációból is kiveszi a részét.

„Vállalatunk DNS-ének része, hogy folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol a technológiánkat felhasználva új üzleti területeket hódíthatunk meg, és mind partnereinknek, mind vásárlóinknak új, előremutató lehetőségeket kínálhatunk. Ilyen például az oktatás vagy az egészségügy, amelyben Magyarországon nemrégiben kezdtünk tevékenykedni, és nem titkolt célunk, hogy röntgendiagnosztikai, valamint betegellátási megoldásainkat széles körben meghonosítsuk” - mondta el dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt.

rovat: Közérdekű

Ügynökségek találkoztak egyetemünkön

Először szervezett ügynöktalálkozót a Pécsi Tudományegyetem azzal a szándékkal, hogy az egyetemmel már kapcsolatban álló külföldi hallgatótorborzó ügynökségek találkozzanak egymással.

 

rovat: Egyetem

Beszélgetés Dr. Zeller Gyula rektorhelyettessel

Dr. Zeller Gyula gazdasági, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes volt az Univ Tv vendége. Olyan aktualitásokról beszélgettünk, amik az egyetem gazdasági helyzetét és célkitűzéseit érintik, de külkapcsolatok szempontjából azt is hangsúlyozta a rektorhelyettes, hogy a külföldi hallgatók számának növelése kiemelt célja az egyetemnek. 

 

rovat: Egyetem

A FEEK dékánja kapta Baranya megye oktatási díját

A Koltai Péter Díjat, dr. Nemeskéri Zsolt, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának dékánja a megyét szolgáló, tudományos értékeket teremtő kutatómunkájáért és a megyei felsőoktatásban végzett kimagasló tevékenységéért kapta meg.

A kitüntetést Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke adta át a Sellyén tartott megyenapi rendezvényen. Dr. Nemeskéri Zsolt dékán a kitüntetés kapcsán köszönetét fejezte ki a megyei vezetésnek a FEEK működésének támogatásáért.

rovat: Elismerés

Kutatói portrék - Gubicskóné Kisbenedek Andrea: Olajosmagvak összetételének vizsgálata

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Gubicskóné Kisbenedek Andrea, az Egészségtudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Nemzetközi Képzési és Innovációs Központot hoz létre a város és a PTE

Nemzetközi Képzési és Innovációs Központot hozna létre a város és a Pécsi Tudományegyetem. Erről kötött együttműködési megállapodást Páva Zsolt Pécs megyei jogú város polgármestere és Bódis József az egyetem vezetője.

rovat: Egyetem

Beszélgetés aktualitásokról a PTE vezetőjével

Dr. Bódis József a Pécsi Tudományegyetem vezetője a PTE szervezeti-gazdasági átvilágításának eredményeiről, a Kancellár érkezéséről és a 400 Ágyas Klinikai tömb rekonstrukciójának ütemezéséről is beszél az Univ Tv stúdiójában. 

 

rovat: Rektori videó hírlevél

Jordán hallgatók érkeznek a PTE-re

A PTE vezetésével találkozott és egy előadást is tartott a Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Karon Amin Mahmoud Jordánia miniszterelnök-helyettese, aki egyben hazája felsőoktatási minisztere is. 

A miniszter azzal a 18 jordán hallgatóval is találkozott, akik jelenleg az egyetem hallgatói. Mint ismeretes a PTE stratégiai célkitűzése, hogy növelje külföldi hallgatóinak a létszámát, és folyamatosan fejlessze az ehhez szükséges szolgálati rendszert. A jordán hallgatói létszám a jövőben jelentősen megnőhet.

rovat: Egyetem

A PTE győztes borai másodízben bizonyítottak

Kihirdették az idei év győztes borait egyetemükön. Ebben az évben is pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidékről érkeztek borok, 15 pincészetből összesen 10 fehér és 18 vörösbort neveztek a boros gazdák. 

rovat: Egyetem

Mahatma Gandhi szobra a Botanikus Kertben

Az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a PTE TTK Ázsia Központja között hosszú ideje fennálló jó kapcsolat, az indiai állam, valamint a PTE és Pécs városa közötti tudományos, illetve kulturális együttműködés eredményeként az Indian Council for Cultural Relations Gandhi-mellszobrot adományozott az egyetemnek.


Mahatma Gandhi születésének 145. évfordulóján helyezték el az alkotást a PTE Botanikus kertjében.

 

 

rovat: Kultúra

Oldalak