Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Oldalak

Z generációs hívószavak: CSEND

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a csendről.

 

 

rovat: Z generáció

Éjszakai városnézés fáklyákkal

Egy igazán különleges programra várták a pécsieket, a külföldi és magyar hallgatókat a Szent István térre szombat este, mely a Szent Mihály Napi és a Turizmus Világnapja alkalmából rendezett országos program részeként valósult meg a városban. 

A Pécs belvárosát bemutató programon több százan gyújtottak fáklyát, hogy idegenvezetéssel, kisebb csoportokban járják végig Pécs szívének nevezetességeit. 

 

 

rovat: Kultúra

DesignPécs: először a városban

Széleskörű összefogással Pécs is csatlakozik a fővárosban nagy sikerrel megrendezésre kerülő Desing Hét Budapest programjához. Az október 3-án induló 10 napos DesignPécsen 22 helyszínen több, mint 50 kiállító mutatja be designnal kapcsolatos tevékenységét, nemzetközi projektjét vagy éppen világra szóló eredményeit.

 

A DesignPécs során helyet kap a divat, a kesztyűipar és az audiovizuális technológiák, de az orgonagyártásba és a ma oly népszerű 3D technológiák alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

 

rovat: Kultúra

Tóth Kálmán volt az Univ TV vendége

Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettessel beszélgettünk az egyetem innovációs és pályázati lehetőségeiről és a 400 Ágyas Klinikai tömb legújabb A-C szárnyának átköltözéséről is. 

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - Molnár Emese: Kvantuminformatika

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Molnár Emese, a Természettudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

rovat: Z generáció

Koncerttel hangolódtak oktatók és hallgatók a tanévre

A zenekedvelők most szeptemberben is tanévnyitó koncerten hangolódhattak az évre a kivételes adottságokkal rendelkező Pécsi Bazilikában.

 Az Ars Sacra rendezvénysorozat keretében megvalósuló ünnepi hangversenyen közreműködött a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatóiból álló Kónikus Quartett, Kuti Ágnes pécsi szoprán szólista és Kovács Szilárd orgonaművész, egyházzenész, aki 2013 őszétől a Pécsi Bazilika zeneigazgatója is. 

 

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - dr. Rosner Krisztina: A színészi jelenlét és a csend

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében dr. Rosner Krisztina, a Bölcsészettudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Pályázati felhívás „Átütő művészeti, sport és tudományos tehetségek” részére

A Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Tehetséggondozási Csoportja mint az egyetem Központi Regionális Tehetségpontja ösztöndíjpályázatot hirdet az egyetem karain tanuló átütő művészeti, sport és tudományos tehetségek részére.

A pályázat célja: a kiemelkedő művészeti, sport és tudományos tevékenységek elismerése és a tehetségek szerepvállalásának fokozása.

Az ösztöndíjat és a vele járó tehetségköveti megbízást pályázat útján ítélik oda, és olyan kiemelkedő teljesítményt elért hallgatók kaphatják, akik:

rovat: Pályázat

Pályázat Erasmus személyzeti mobilitás programban való részvételre

A Pécsi Tudományegyetem pályázatot ír ki a 2014/2015. tanévre adminisztratív (nem-oktatói munkakörben) dolgozók, illetve oktatói, tanári munkakörben alkalmazott, de adminisztratív feladatokat is ellátó dolgozók részére a mobilitási programban való részvételére. A mobilitási típus neve: személyzeti képzés (staff training).

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014/15. TANÉVI SZEMÉLYZETI KÉPZÉSRE ADMINISZTRATÍV DOLGOZÓK, ÉS NEM-OKTATÓI FUNKCIÓT IS ELLÁTÓ OKTATÓK RÉSZÉRE

 

  • ERASMUS+ PROGRAM
  • STAFF TRAINING (STT)

 

rovat: Pályázat

Publikációs pályázat az "Év Kiemelkedő Publikációja Díj"-ra

A Pécsi Tudományegyetem tudományos céljainak megvalósítása érdekében, az egyetemen folyó kutató- és alkotómunka, művészeti tevékenység elismerése céljából pályázatot ír ki "Az Év Kiemelkedő Publikációja Díjra." 

 

A 2013-2014. Év Kiemelkedő Publikációja Díj

I. A Pécsi Tudományegyetem tudományos céljainak megvalósítása érdekében, az egyetemen folyó kutató- és alkotómunka, művészeti tevékenység elismerése céljából pályázatot ír ki

rovat: Pályázat

Félévnyitó Gála a Táncoló Egyetemmel

A PTE dr. Romhányi György Aulában ismét megnyitotta kapuit a Táncoló Egyetem, egy látványos előadással. Először az ebben a félévben induló kurzusok mutatkoztak be változatos tánc produkcióikkal, majd Tóth Gabi műsora következett a PTE Táncegyüttes közreműködésével. 

Volt karaoke is, ahol a jó hangulatról azok a bátor jelentkezők gondoskodtak, akik jó vagy kevésbé jó énektudásukkal szórakoztatták a közönséget. 

A tánc- és mozgáskurzusokra szeptember 21-én éjfélig lehet még jelentkezni a reg.tancolo.pte.hu oldalon. Az órák a szeptember 22-ei héten kezdődnek a PTE Táncteremben (Ifjúság útja 6. B épület).

 

 

rovat: Sport

Hallgatói pályázat 1956 emlékére

A "Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány" pályázatot hirdet egyetemi és főiskolai hallgatók számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója tiszteletére.

A pályázat célja az egyetemi hallgatókban felkelteni, ébren tartani és elmélyíteni az 1956-os nemzeti forradalom és szabadságharc története és szellemisége iránti érdeklődést. Az Alapítvány ezzel a pályázatával is elő kívánja segíteni, hogy 1956 történelmi szerepének ismerete és megítélése méltó helyet foglaljon el az utókor emlékezetében.

rovat: Pályázat

Z generációs hívószavak: SZENVEDÉLY

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a szenvedélyről.

 

 

rovat: Z generáció

Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázati felhívások 2015/2016

Megjelentek a Magyar Ösztöndíj Bizottság aktuális pályázati felhívásai a 2015/2016-os tanévben megvalósítható tanulmányutakra, illetve a 2015-ös akadémiai évre vonatkozóan.

 

A Magyar Ösztöndíj Bizottság 2015-2016-os tanévre, a 2015-ös nyári egyetemekre, illetve a 2015-ös akadémiai évre vonatkozó felhívásai:

rovat: Ösztöndíj

Jótékony futás a betegekért

Hatodik alkalommal futottak a rák gyógyításáért a pécsi belvárosban. A jótékonysági futást a Dunántúli postás Sportegyesület rendezte és az elmúlt években majdnem 9 ezer részvevő, több mint 9 és fél millió forintot gyűjtött össze.

Számos ismert személyiség is hozzájárult az eseményhez. Stenczer Béla színművész moderálta az eseményt, míg Sárosi Laura, Berta Dániel, és Czukor Zoltán baranyai kötődésű sportolók Erős Antóniával kiegészülve a bemelegítést irányították.

Az eseményen összesen 2 551 000 forintot sikerült összegyűjteni jótékony célra, miközben mindenki mozgott egy jót és zenei produkciók is hozzájárultak ahhoz, hogy a szép számban összegyűlt futósereg igazán jól érezze magát.

 

rovat: Egészség

DAAD kutatói és oktatói ösztöndíjak 2015/16

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) 2015/2016-os tanévre megpályázható kutatói és oktatói ösztöndíjlehetőségeket hirdetett meg Németországba.


Kutatói ösztöndíj Németországba 2015/16 - Pályázat
tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak

 

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) pályázati felhívást tett közzé kutatói ösztöndíjak elnyerésére tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatók és kutatók részére a 2015/2016-os tanévre.

 

– doktorált magyar oktatók és kutatók részére, akik főiskolákon, egyetemeken vagy kutatóintézetekben dolgoznak

– kutatás időtartama 1–3 hónap

rovat: Ösztöndíj

Japán nyelv és kultúra kurzus indul

A 2014/2015-ös tanév őszi szemeszterében a Nemzetközi Oktatási Központ és az Idegen Nyelvi Titkárság ismét meghirdeti a JAPÁN NYELV ÉS KULTÚRA című kurzust, mely a PTE valamennyi hallgatója számára felvehető. A kurzus keretein belül kezdő és haladó csoport is indul.

 

  • Tanfolyamindulás: 2014. október 1. és 2.
  • Heti 2x2 óra összesen 40 óra

A kurzus díja:

  • PTE hallgatóknak: 400 Ft/óra 
  • ÁOK hallgatóknak és oktatóknak: ingyenes

(A kedvezményes tanfolyami díj csak érvényes diákigazolvány vagy hallgatói/munkavállalói jogviszony igazolás bemutatásával igényelhető.)

rovat: Oktatás

Kutatói portrék - Mazzag Éva: Nemi szerepek

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Mazzag Éva, a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Berke Gyula volt az Univ TV vendége

Dr. Berke Gyula a Pécsi Tudományegyetem új oktatási rektorhelyettese volt az Univ TV vendége. A rektorhelyettessel tervekről, célkitűzésekről beszélgettünk az idei év kapcsán.

Többek között a képzésekben megjelenő párhuzamosságok problémájáról, az idegennyelvű képzések bővítésének szükségességéről és új programok kidolgozásáról is.  

 

 

rovat: Egyetem

Oldalak