Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Bölcsészudvar az Ördögkatlanon

Másodízben települ ki az Ördögkatlanra a PTE Bölcsészettudományi Kara. A tavalyi siker és az idei program kapcsán P. Müller Pétert, a pécsi bölcsészkar dékánhelyettessét kérdeztük, még Pécsett. A Bölcsészudvar augusztus 5-8. között várja az okos lazulnivágyókat Palkonyán.

 

Miért vesz részt a bölcsészkari csapat a fesztiválon?

 

rovat: Kultúra

Pótfelvételi 2015

A PTE idén is bízik abban, hogy azok a felvételizők, akik nem voltak eredményesek, vagy azok, akik nem is felvételiztek, a pótfelvételi eljárásban a PTE széles kínálatából választanak képzést. 

 

A pótfelvételizőknek augusztus 10-ig van lehetőségük beadni a jelentkezést, a felvételi vizsgák (ahol van ilyen) augusztus 13. és 19. között lesznek, és a döntés várhatóan augusztus utolsó napjaira meg is születik.

A pótfelvételi eljárásban már csak egy szakot lehet megjelölni, az egyetemek, főiskolák pedig szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdettek meg.

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - Dr. Garami András: Kapszaicin receptor szerepe az energiaegyensúlyban

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében  Dr. Garami András, az Általános Orvostudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Új képzés a PTE Egészségtudományi Karán

Örömteli, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) fő profilját jelentő ápolás és betegellátás alapképzési szak iránt továbbra is kiemelkedő az érdeklődés, az alapszak a 2015. évi normál felvételi eljárás során újra a 10 legnépszerűbb szak egyike lehetett. Így a tavalyi évhez képest ismét több elsőéves gyógytornász és dietetikus hallgató kezdheti meg tanulmányait a karon.

A kar képzései biztos jövőképet adnak a kart választó hallgatóknak. A Bologna folyamat előírásainak megfelelően, valamint az egészségügyi munkaerőpiac igényeinek kiszolgálása érdekében a kar folyamatosan bővíti képzési portfólióját, ennek köszönhetően 2015 szeptemberétől – pótfelvételi eljárás keretében – meghirdetésre kerül a Fizioterápia MSc képzés, melynek elvégzése a doktori fokozat megszerzése felé nyitja meg az utat. 

rovat: Oktatás

Felvettek a PTE-re!

Nyári hőség, heves szél, fülledt levegő, stresszes órák ... a 18-19 éves fiatalok részéről vétek volt július 23-án este otthon maradni, és körmöt rágva várni a lefagyott gép előtt az idei ponthatárokat. A legtöbben fogták is a legjobb barátot, sorstársat és irány a Széchenyi tér!

- PTE-s mappát? -KÖSZI!

- PTE-s jegyzettömböt? -KÖSZI!

- Kulcstartót? -KÖSZI!

 

rovat: Egyetem

Várhatóan több mint ötezer új hallgató ősztől a PTE-n!

4574 hallgató nyert felvételt tegnap este a Pécsi Tudományegyetem (PTE) képzéseire. Ha ehhez hozzáadjuk a Stipendium Hungaricum programban várhatóan ideérkező külföldi diákokat, és a pótfelvételi eljárásban még bekerülő hallgatókat, kijelenthető, hogy minden bizonnyal több mint ötezren kezdik meg ősszel tanulmányaikat a PTE-n.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a 2015. évi általános felvételi eljárásban a jelentkezők számában kismértékű (0,5%) növekedést ért el, ugyanakkor az első helyes jelentkezők számában mintegy 6 %-os csökkenés mutatkozott. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, idén több mint 100 fővel nőtt a finanszírozott helyekre jelentkezők száma.

 

 

rovat: Oktatás

Aranyérmes és olimpiai kvótát szerzett Csonka Zsófia a sportlövő Eb-n

Aranyérmet nyert, ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi olimpiára Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar lövő 580 körös eredménnyel hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie.

rovat: Összes hír

Z generációs hívószavak: KUDARC

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a kudarcról.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

A nemzetközi felsőoktatás elitjében a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján. A 893. hely azt jelenti, hogy a PTE továbbra is a világ nemzetközi felsőoktatás top 3,6%-hoz tartozik!

 

A Center for World University Rankings (CWUR - http://cwur.org/) nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, valamint a szabadalmak száma alapján.

 

rovat: Egyetem

Kert, ésszel

410 védett vagy fokozottan védett állat- és növényfaj, 9000 különböző bemutatott taxon csaknem 7 hektár területen: a PTE Botanikus Kertjének egy olyan része sem volt, ami ne újult volna meg a hónap végén záruló, csaknem 215 millió forintos KEOP-os pályázat keretében.

A projekttel kapcsolatban az összegző konferenciát július 9-én tartották a BTK-TTK Kari Tanácstermében. Takács Zsolt, a projekt műszaki vezetője ismertette, mennyi és miféle munkákat végeztek a kertben: az ötvenes-hetvenes évekből ránk maradt, 

leromlott állapotokat tették helyre.

 

rovat: Egyetem

Oldalak

Come as you are, fucking robot!