Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Oldalak

46. Orvosnapok Dr. Buzsáki György előadásával

Ünnepi ülést rendeztek a 46. Egyetemi Orvosnapok alkalmából. A rendezvényen arany, gyémánt és rubin díszokleveleket valamint emlékérmeket vehettek át volt és jelenlegi oktatók, kutatók. A kétnapos rendezvényen végzett évfolyamok képviselőinek tudományos előadásai is elhangzottak. A New Yorkban élő neves agykutató Buzsáki György az emlékezetről beszélt a nagyérdemű előtt.   

rovat: Egyetem

A PTE hallgatója lesz a HÖOK elnöke

Gulyás Tibort, a Pécsi Tudományegyetem hallgatóját, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jelenlegi alelnökét választották meg a szervezet elnökének a HÖOK szombati, tisztújító küldöttgyűlésén.

Gulyás Tibor a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának végzett politológus hallgatója, jelenleg pedig a Közgazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment szakán folytatja tanulmányait. 2009-től a BTK Hallgatói Önkormányzatának alelnöki, majd 2011 és 2013 között elnöki tisztségét töltötte be. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ifjúsági ügyekért felelős elnökségi tagja volt 2011-től, majd 2013-tól a szervezet alelnöki tisztségét töltötte be.

rovat: Egyetem

Háromszoros aranyérmes a pécsi sebész

Dr. Mintál Tibort elsősorban ortopédsebészként ismerik a pécsiek, sokan nem tudják, hogy sportol is, nem is akárhogyan. Idén 3 úszásnemben ugyanis részt vett a 35. Orvosi Világjátékokon Welsben és 3 aranyéremmel tért haza 50 m pillangó 100 illetve 400 m gyors úszásnemekben.

rovat: Sport

Új helyen a Sürgősségi

Szeptember 29-től újabb területeken kezdődhetett meg a betegellátás – az eddigi Rákóczi úti telephelyről a megújult épületbe költözhetett a Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya.

Az európai uniós pénzből finanszírozott jelentős volumenű építkezés és eszközfejlesztés eredményeként a mai kor elvárásainak megfelelő infrastrukturális feltételek között folytatódhat a betegellátás- mondta el a sürgősségi vezetője. 

 

rovat: Közérdekű

Pécs lehet az innováció fellegvára

A Samsung Electronics Magyar Zrt. a mai napon olyan hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, amely az oktatás, az egészségügy és a kutatás-fejlesztés területeit egyaránt lefedi. A megállapodás révén az egyetem és Pécs nem csupán csúcstechnológiájú készülékekkel gyarapodhat, hanem az innovációból is kiveszi a részét.

„Vállalatunk DNS-ének része, hogy folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol a technológiánkat felhasználva új üzleti területeket hódíthatunk meg, és mind partnereinknek, mind vásárlóinknak új, előremutató lehetőségeket kínálhatunk. Ilyen például az oktatás vagy az egészségügy, amelyben Magyarországon nemrégiben kezdtünk tevékenykedni, és nem titkolt célunk, hogy röntgendiagnosztikai, valamint betegellátási megoldásainkat széles körben meghonosítsuk” - mondta el dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt.

rovat: Közérdekű

Ügynökségek találkoztak egyetemünkön

Először szervezett ügynöktalálkozót a Pécsi Tudományegyetem azzal a szándékkal, hogy az egyetemmel már kapcsolatban álló külföldi hallgatótorborzó ügynökségek találkozzanak egymással.

 

rovat: Egyetem

Beszélgetés Dr. Zeller Gyula rektorhelyettessel

Dr. Zeller Gyula gazdasági, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes volt az Univ Tv vendége. Olyan aktualitásokról beszélgettünk, amik az egyetem gazdasági helyzetét és célkitűzéseit érintik, de külkapcsolatok szempontjából azt is hangsúlyozta a rektorhelyettes, hogy a külföldi hallgatók számának növelése kiemelt célja az egyetemnek. 

 

rovat: Egyetem

A FEEK dékánja kapta Baranya megye oktatási díját

A Koltai Péter Díjat, dr. Nemeskéri Zsolt, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának dékánja a megyét szolgáló, tudományos értékeket teremtő kutatómunkájáért és a megyei felsőoktatásban végzett kimagasló tevékenységéért kapta meg.

A kitüntetést Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke adta át a Sellyén tartott megyenapi rendezvényen. Dr. Nemeskéri Zsolt dékán a kitüntetés kapcsán köszönetét fejezte ki a megyei vezetésnek a FEEK működésének támogatásáért.

rovat: Elismerés

Kutatói portrék - Gubicskóné Kisbenedek Andrea: Olajosmagvak összetételének vizsgálata

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Gubicskóné Kisbenedek Andrea, az Egészségtudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Nemzetközi Képzési és Innovációs Központot hoz létre a város és a PTE

Nemzetközi Képzési és Innovációs Központot hozna létre a város és a Pécsi Tudományegyetem. Erről kötött együttműködési megállapodást Páva Zsolt Pécs megyei jogú város polgármestere és Bódis József az egyetem vezetője.

rovat: Egyetem

Beszélgetés aktualitásokról a PTE vezetőjével

Dr. Bódis József a Pécsi Tudományegyetem vezetője a PTE szervezeti-gazdasági átvilágításának eredményeiről, a Kancellár érkezéséről és a 400 Ágyas Klinikai tömb rekonstrukciójának ütemezéséről is beszél az Univ Tv stúdiójában. 

 

rovat: Rektori videó hírlevél

Jordán hallgatók érkeznek a PTE-re

A PTE vezetésével találkozott és egy előadást is tartott a Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Karon Amin Mahmoud Jordánia miniszterelnök-helyettese, aki egyben hazája felsőoktatási minisztere is.

A miniszter azzal a 18 jordán hallgatóval is találkozott, akik jelenleg az egyetem hallgatói. Mint ismeretes a PTE stratégiai célkitűzése, hogy növelje külföldi hallgatóinak a létszámát, és folyamatosan fejlessze az ehhez szükséges szolgálati rendszert. A jordán hallgatói létszám a jövőben jelentősen megnőhet. A delegációval érkező Abdallah Ibrahim Hussein a Jordán Technológiai Egyetem rektora ugyanis arról tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem vezetését, hogy szívesen működne együtt akár több tudományterületen is az ország első egyetemével.

rovat: Egyetem

A PTE győztes borai másodízben bizonyítottak

Kihirdették az idei év győztes borait egyetemükön. Ebben az évben is pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi borvidékről érkeztek borok, 15 pincészetből összesen 10 fehér és 18 vörösbort neveztek a boros gazdák. 

rovat: Egyetem

Mahatma Gandhi szobra a Botanikus Kertben

Az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a PTE TTK Ázsia Központja között hosszú ideje fennálló jó kapcsolat, az indiai állam, valamint a PTE és Pécs városa közötti tudományos, illetve kulturális együttműködés eredményeként az Indian Council for Cultural Relations Gandhi-mellszobrot adományozott az egyetemnek.


Mahatma Gandhi születésének 145. évfordulóján helyezték el az alkotást a PTE Botanikus kertjében.

 

 

rovat: Kultúra

Elhunyt dr. Józsa Judit

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Olasz Tanszékének tanárait mély megrendüléssel érte a hír, hogy a nagyra becsült és szeretett kollégát, dr. Józsa Juditot elveszítették. Judit szervezete feladta a harcot az alattomos betegséggel szemben, amely már hosszú ideje gyötörte, majd felőrölte energiáját.

Dr. Józsa Judit 1977-ben végzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen, olasz-orosz szakos tanári diplomát szerzett. Kezdetben középiskolákban tanított, munkájáért két alkalommal is miniszteri dícséretben részesült. A pécsi Olasz Tanszék munkájában 1988 óta vett részt mint külső munkatárs, később tanársegéd, majd a doktori fokozat megszerzése után, 2004-től, egyetemi adjunktus. Elsősorban nyelvészeti és az olasz mint idegennyelv tanításához kapcsolódó szakdidaktikai kurzusokat tartott, de foglalkozott a magyar – olasz kapcsolatok kérdésköreivel is.

rovat: In memoriam

Nagy siker volt a Kutatók Éjszakája az IGYK-n

Óriási érdeklődés kísérte az Illyés Gyula Kar Kutatók Éjszakája 2014. évi programjait Szekszárdon. A nemzetközi tudománynépszerűsítő fesztivál országos programjaihoz csatlakozva, szeptember 26-án a kutatók voltak a főszereplői az Illyés Gyula Kar kora esti és éjszakai eseményeinek.

Képes beszámolók a PTE IGYK Kutatók Éjszakája rendezvényeiről:

rovat: Egyetem

Z generációs hívószavak: CSEND

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a csendről.

 

 

rovat: Z generáció

Éjszakai városnézés fáklyákkal

Egy igazán különleges programra várták a pécsieket, a külföldi és magyar hallgatókat a Szent István térre szombat este, mely a Szent Mihály Napi és a Turizmus Világnapja alkalmából rendezett országos program részeként valósult meg a városban. 

A Pécs belvárosát bemutató programon több százan gyújtottak fáklyát, hogy idegenvezetéssel, kisebb csoportokban járják végig Pécs szívének nevezetességeit. 

 

 

rovat: Kultúra

DesignPécs: először a városban

Széleskörű összefogással Pécs is csatlakozik a fővárosban nagy sikerrel megrendezésre kerülő Desing Hét Budapest programjához. Az október 3-án induló 10 napos DesignPécsen 22 helyszínen több, mint 50 kiállító mutatja be designnal kapcsolatos tevékenységét, nemzetközi projektjét vagy éppen világra szóló eredményeit.

 

A DesignPécs során helyet kap a divat, a kesztyűipar és az audiovizuális technológiák, de az orgonagyártásba és a ma oly népszerű 3D technológiák alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

 

rovat: Kultúra

Tóth Kálmán volt az Univ TV vendége

Dr. Tóth Kálmán tudományos és innovációs rektorhelyettessel beszélgettünk az egyetem innovációs és pályázati lehetőségeiről és a 400 Ágyas Klinikai tömb legújabb A-C szárnyának átköltözéséről is. 

rovat: Egyetem

Oldalak