Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

Hírek

KÖNYVAJÁNLÓ: Ügynökmese, avagy egy történészi spekuláció genezise

Az Ungváry Krisztián történész által ügynökváddal illetett alkotmánybíró, jogi kari oktató, mintegy 450 oldalas, eredeti dokumentumokkal gazdagon illusztrált könyvben dolgozza fel csaknem tíz esztendeje tartó pereskedésének történetét.

KÖNYVAJÁNLÓ

 

Szerző: Dr. Kiss László egyetemi tanár, volt alkotmánybíró (PTE ÁJK)

Cím: „ÜGYNÖKMESE”

        EGY TÖRTÉNÉSZI SPEKULÁCIÓ GENEZISE

rovat: Egyetemi élet

Itt az új Navigátor! Minden, ami egyetem!

Az PTE Universitas Televíziója immár két évtizede mutatja be az egyetem legfontosabb egyetemi eseményeit. A május 18-iki adásban az alábbi témákkal jelentkezik a műsor:

 

A tartalomból:

- Dunai Regatta 2016 - bronzérmes a PTE sárkányhajócsapata

- Európai Tehetségpont címet kapott egyetemünk Központi Regionális Tehetségpontja

- 20 éves a Pécsi Hasadék Munkacsoport

- Smart School oktatási rendszert adtak át a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolának

rovat: Navigátor

Növények napja a Botanikus Kertben

Interaktív laboratóriumi látogatások, előadások, kuriózuomok: 2016. május 21-én az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Biológiai Intézet növényekkel foglalkozó kutatásaiba és megismerhetnek néhány növénytani érdekességet.

 

DR. VARRÓNÉ DR. DARÓK JUDIT: A növények szerelme – A párválasztás bonyodalmai

DR. HIDEG ÉVA: Egy pillantás a növények belsejébe – PAM-papam

SALAMONNÉ DR. ALBERT ÉVA: A növények vízhasznosítása: pazarlás és takarékosság – mit mérünk és hogyan értékelünk ?

DR. KOCSIS MARIANNA: Mi fán terem a banán? – Prezi bemutató a banán titkairól

rovat: Egyetemi élet

Felhívás a 2016. évi iskolakezdési támogatások kérelmezésére

A Pécsi Tudományegyetem - az Egyetemen képviselettel rendelkezõ szakszervezetekkel konzultálva, a Közalkalmazotti Tanáccsal egyetértésben - valamennyi PTE közalkalmazottra vonatkozó egységes segélyezési elveket és eljárást vezet be.

Csatolmány: 
rovat: Közérdekű

Átadták a Fundamenta-Amadeus Alkotói Ösztöndíjakat

A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza ötödik alkalommal adta át a Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói Ösztöndíjakat, illetve a Grafikai Ösztöndíjat Pécsett a Nádor Galéria Art&Med Kulturális Központban.

A legnagyobb hazai művészetpártoló magánalapítvány és a Fundamenta-Lakáskassza ötödik alkalommal adta át a Fundamenta-Amadeus Alkotói és Kisalkotói Ösztöndíjakat, illetve a Grafikai Ösztöndíjat Pécsett a Nádor Galéria Art&Med Kulturális Központban. A nagy hagyományokkal rendelkező ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az Amadeus Művészeti Alapítvány a Fundamenta-Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően a PTE Művészeti Kar festőművész, szobrászművész, illetve tervezőgrafika szakos hallgatói részére.

rovat: Egyetemi élet

Hangos PTE siker a Dunai Regattán

Bronzérmes sárkányhajósok és strandröplabdások, a leglelkesebb szurkolótábor, a legsokoldalúbb cheerleader csapat, az egyetlen brass band – mindez együtt jellemezte a Pécsi Tudományegyetemet a résztvevő intézmények között a május 7-én megrendezett Dunai Regattán, a budapesti Műegyetem rakparton.

Az év sportfesztiválján 15 hazai egyetem sárkányhajó csapata, 6 magyar felsőoktatási intézmény, valamint az Oxford és a Cambridge University nyolcpár evezős egysége mérette meg magát, de strandröplabda verseny is zajlott az egyetemek között, a színpadon pedig egymást követték az intézmények cheerleader csapatai, a többi kiegészítő program mellett.

 

PTE Brass Band

 

rovat: Egyetemi élet

Új akadémikusok a PTE-n

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 187. közgyűlésén 2016. május 2-án a testület három új PTE-s tagot választott soraiba.

A zárt ülésen megválasztott rendes, levelező, külső és tiszteleti tagokat 2016. május 3-án mutatták be. A Pécsi Tudományegyetem jó hírnevét öregbítő új tagok között két kémikus és egy jogász szerepel.

Az MTA 187. közgyűlésén az Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya levelező tagjának választották a Természettudományi Kar két professzorát, Dr. Felinger Attilát és Dr. Kollár Lászlót

rovat: Elismerés

Smart tantermeket adtak át a PTE gyakorlóiban

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar és  Samsung stratégiai együttműködésének eredményeképpen a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában, valamint az intézmény Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskolájában új SMART tanterem nyílik.

Jurisics Judit tagintézmény-vezető a Smart tanteremben

rovat: Oktatás

Üdülési lehetőségek 2016-ban

Az FDSZ meghirdette a 2016-os üdülési lehetőségeket:Poreč-ben, illetve Balatonlellén.

További infromációk, és jelentkezés:

rovat: Közérdekű

Beszélgettek vele, miközben a tüdejét operálták!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikáján április elején – Magyarországon először – két betegen az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológusa és a klinika sebészei szoros együttműködésben mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet végeztek.

Szántó Zalán mellkassebész, Szabó Zoltán aneszteziológus és Szalai Gábor mellkassebész konzultáció közben

A világ élvonalába tartozó klinikákhoz hasonlóan a PTE Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán is egyre nagyobb teret hódítanak a kis behatolásból végzett mű-téti beavatkozások. A kulcslyuk-sebészeti műtétekhez szükséges altatóorvosi tevékenység napjainkig nem különbözött lényegesen a nagy mellkasmegynyitással járó operációkéitól.

rovat: Klinikum

Oldalak

You shall not pass!