Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

Hírek

Utolsó péntek szeptemberben? - Akkor Kutatók Éjszakája!

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a Kutatók Éjszakája kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

Kutatók Éjszakája 2016

 

rovat: Tudomány

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ legjobb nyolcszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

A legjobb vidéki egyetem a PTE! / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel a hazai felősoktatási intézmények közül a Közép-európai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Tudományegyetem – ebben a sorrendben. A listavezető az Oxfordi Egyetem.

rovat: Elismerés

Olimpikonok, tánc és jótékonyság egy helyen, avagy Ásó, kapa és a nagykaland

A PTE Táncegyüttes szeptember 20-án mutatta be ismét nagy sikerrel a Kodály Központ színpadán Ásó, kapa és a nagykaland című táncbohózatát. Az est több szempontból is különleges volt, hiszen a darab apropóján sor került díjátadóra és jótékonysági gyűjtésre is, de még néhány kulisszatitokra is fény derült.

 

rovat: Egyetemi élet

Pupp Réka bronzérmet szerzett a junior EB-n judo sportágban

Pupp Réka (ASE) a Pécsi Tudományegyetem testnevelő-edző szakos hallgatója, két ippon győzelemmel kezdett a 48 kilogrammos súlycsoportban.

Pupp Réka bronzérmet szerzett a junior EB-n judo sportágban

 

Az elődöntőben a későbbi győztes ukrán, Darija Blodid egy jukóval jobbnak bizonyult nála, Braun Ákos tanítványa azonban a bronzmérkőzésen egy újabb ipponnal szerezte meg a bronzérmet.

 

Gratulálunk!

 

Forrás:

rovat: Egyéb

Mozgásterápiás labort adtak át a Természettudományi Karon

Világszerte körülbelül 250 millió embert érint a cukorbetegség, melynek egyik leggyakoribb késői szövődménye a neuropathia, vagyis a perifériás idegeket érintő károsodás. Ez a betegeknek megközelítőleg mintegy 50%-át érintheti, és végső esetben részleges lábfej, majd alsó végtagi amputációhoz vezethet.

Mozgásterápiás labort adtak át a Természettudományi Karon / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

  Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

rovat: Tudomány

Bronzéremmel folytatta Sors Tamás a Paralimpiát!

Sors Tamás, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója bronzérmes lett 100 méteres pillangóúszásban, ezzel folytatva sikersorozatát a riói Paralimpián. A vasárnapi versenynapot ezüstérmmel zárta 200 méteres vegyes úszásban, ezúttal a bronzéremre lehetünk büszkék!

Hallgatónk csütörtökön kétszeres címvédőként állt rajthoz 100 méteres pillangóúszásban, az első ötven méter után még elsőként fordult, de a végén görög és olasz riválisa lehajrázta, így ezúttal harmadik lett.

 

Nagyszerű teljesítmény! Hajra Tamás!

 

rovat: Egyéb

Indul az Egészségtudományi Kar Ápoló BSc képzése Zomborban

Az Egészségtudományi Kar 2016 szeptemberétől elindítja nappali munkarendű, BSc szintű ápoló képzését a szerbiai Zomborban. Ezzel új külhoni felsőoktatási campus jön létre. 

 

rovat: Kari hírek

Tánc- és mozgáskurzusok a Táncoló Egyetemen szeptember 26-tól

Ahol a jó hangulatú órákon összerázódhatnak a különböző karok hallgatói és dolgozói, ami a gyönyörű táncteremben egyszerre testmozgás és szórakozás, sőt még kreditért is teljesíthető! A táncok klasszikus és modern stílusain túl különböző egyéb mozgáskurzusok is megtalálhatóak a palettán, hogy mindenki ráakadhasson a neki való órára.

PTE Táncegyüttes

 

A kezdetektől eddig több mint 25.000 jelentkező közel 60-féle kurzussal ismerkedhetett meg. A Táncoló Egyetem állította fel 2005-ben az egy időben legtöbben hastáncolók Guinness rekordját, majd 2010-ben újra e cím birtokosa lett 826 regisztrált közreműködővel.

rovat: Egyetemi élet

Nyolcadik alkalommal futottak a rákgyógyításért a pécsiek

A Fuss a rákgyógyításért Pécsett figyelemfelhívó programon idén közel kétezren vettek részt. A jótékony egyenpólóba bújt résztvevők a Széchenyi térről indulva futották le a 3 km-es távot a belvárosban.

 

rovat: Egyéb

Sors Tamás újból dobogós helyezést ért el a Paralimpián!

Sors Tamás, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója ezüstérmet szerzett 200 méteres vegyes úszásban a riói Paralimpia vasárnapi napján.

Büszkék vagyunk hallgatónkra és további sok sikert kívánunk!

Hajra Tamás!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sors Tamás mesél a PTE-hez fűződő élményeiről:

 

 

rovat: Egyetemi élet

Oldalak

You shall not pass!