Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Z generációs hívószavak: ÖRDÖGI

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói az "ördögi" szóról.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Megalakul a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szenátusa ma délután elfogadta a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar létrehozására vonatkozó javaslatot. Az új kar 2015. szeptember 1-től a PTE Illyés Gyula Karának (IGYK), illetve Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának (FEEK) integrációjával jön létre, megőrizve és átörökítve mindazokat a szellemi, kulturális értékeket és hagyományokat, amelyeket a jogelőd karok létrehoztak.

 

Az IGYK és a FEEK jelenlegi hallgatói választott szakukon, és azon a képzési helyen fejezhetik be tanulmányaikat, ahol azokat megkezdték. Az integráció során az eddigi szekszárdi és pécsi képzések tovább folytatódnak, ezek mellett azonban új oktatási programok indítására is lehetőség nyílik. Ilyen lesz a szőlész-borász mérnök szak indítása 2016-tól: az élelmiszergazdaság és vidékfejlesztés a létrejövő új egyetemi egység olyan profilját jelenti, amely a jövőben a térségi igények speciális kiszolgálásához is hozzájárulhat.

 

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - Malkó Tibor: Elektromos- és pneumatikus hajtású járművek

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Malkó Tibor, az Műszaki és Informatikai Kar hallgatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Tanévzáró Ünnepi Szenátusi Ülés a PTE-n

Minisztériumi kitüntetések átadása, professor emeritusi, címzetes egyetemi tanári és címzetes docensi címek adományozására, valamint habilitált doktori, PhD és DLA oklevelek átadására kerül sor 2015. június 24-én a PTE Dr. Halasy-Nagy József Aulában.

 

Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett kitüntetést adományozott az alábbi oktatóknak: 

rovat: Egyetem

Elismerték a PTE sportszervező szakos hallgatóját!

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöksége az egyetemi sport területén végzett, többéves eredményes munkájáért MEFS Hallgatói díjban részesítette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar (TTK) sportszervező szakos hallgatóját, Pap Csabát. Az elismerést a napokban adták át a Testnevelési Egyetem ünnepi közgyűlésén, Budapesten.

Pap Csaba korábban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (BTK) anglisztika szakára járt, jelenleg a Természettudományi Kar sportszervező szakos hallgatója. A hallgatói sportéletben vállalt tevékenységét a PTE BTK Hallgatói Önkormányzatban kezdte 2008-ban. Sportreferensként, majd alelnökként a bölcsész hallgatók sportolási igényeinek kielégítését, illetve a sportszeretet kialakítását segítette.

rovat: Elismerés

Magyar kutatók rangos nemzetközi elismerése

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közös tudományos publikációja érdemelte ki idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetsége (EFLM) díját, amellyel a legkiválóbb kutatási eredményeket felmutató szerzőket tüntetik ki. Az ilyen formában elismert, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó kutatás annak a munkacsoportnak az első kiemelkedő eredménye, mely az asszisztált reprodukció eredményességének fokozását célozta meg az embriót körülvevő tápoldatból történő diagnosztikával, melynek szakmai vezetője Bódis József, a PTE rektora.

A díjat hétfőn este adták át Párizsban Kovács L. Gábornak, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnökének, a cikk társszerzőjének. Ezt a rangos elismerést korábban még soha nem ítélték oda magyar szakembereknek.

rovat: Tudomány

Z generációs hívószavak: GYORS

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a "gyors" szóról.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Hallgatók munkáiból nyílt kiállítás a Pécsi Galériában

A festőművész, szobrászművész és elektronikus zenei médiaművész szakos hallgatók diplomamunkáiból nyílt kiállítás a Pécsi Galéria M21 kiállítótermében. A frissen végzett hallgatók mutatkoznak be munkáikon keresztül, melyeket a egységbe varázsolni és mégis önálló alkotásokként megmutatni nehéz kurátori feladat.

 

rovat: Kultúra

PTE a Fishing on Orfű fesztiválon

A Pécsi Tudományegyetem, mint Magyarország első egyeteme elkötelezett híve a tradíciók megőrzésének és az igényes programoknak. Ennek megfelelően az idei, június 17-20. között zajló Fishing on Orfű fesztiválon a számos remek zenekar és egyéb program mellett a PTE is képviselteti magát.

 

 

A fesztiválon van „PTE nagyszínpad” és „PTE party tér” is, utóbbin ingyenes egészségügyi szűréseket biztosítanak a nagyközönség számára. Ráadásul az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyetemi fúvós zenekar, a PTE Brass Band, valamint a Harvardon és Princetonon is elismert PTE Táncegyüttes révén egy új kulturális színfolttal gazdagodik a Fishing on Orfű.

 

rovat: Egyéb

A pécsi egyetemen végzett a világ legintelligensebb embereit összefogó szervezet új elnöke!

A Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményében végzett nő vezeti július 1-től a világ legintelligensebb embereit összefogó, világszerte mintegy 130 ezer tagot számláló nemzetközi Mensa szervezetet. Balanyi Bibiána megválasztása fantasztikus siker, ugyanis erős mezőnyben, a magyarországinál sokkal nagyobb taglétszámmal működő nemzeti egyesületek jelöltjeivel szemben diadalmaskodott, adta hírül az MTI az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Balanyi Bibiána 1997-ben végzett angol-német szakon a Janus Pannonius Tudományegyetemen, tehát a Pécsi Tudományegyetem jogelődjén. 1994 óta tagja a Mensa HungarIQa Egyesületnek, és 10 évig volt annak elnöke. 2009-től a nemzetközi Mensa fejlesztési igazgatójává választották. 4 évet töltött ebben a pozícióban, így komoly tapasztalattal szállt versenybe a nemzetközi elnöki tisztségért. 

rovat: Elismerés

Oldalak

Come as you are, fucking robot!