Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

Hírek

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett központi koszorúzási ünnepséget a Pécsi Tudományegyetem október 21-én, a Közgazdaságtudományi Kar belső udvarában elhelyezett emléktáblánál.

Fotó: Aknai Péter

 

rovat: Egyetemi élet

Jótékonysági vízilabda gála a Gyermekgyógyászati Klinikáért

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, a Medikus Sportegyesület, a PVSK-Mecsek Füszért OB. I. vízilabda csapata Kemény Dénes fővédnökségével a pécsi Hullámfürdőben Jótékonysági Vízilabda Gálát szervez2016. október 26-án, szerdán 18:00 órai kezdettel. A Gála teljes bevételével a pécsi Gyermekgyógyászati Klinikát támogatjuk.

Jótékonysági vízilabda gála a Gyermekgyógyászati Klinikáért

 

rovat: Közérdekű

Egyetemi megemlékezések, emlékprogramok 1956 jegyében

A Pécsi Tudományegyetem polgárai idén is számos eseményen emlékeznek meg az 1956-os forradalomról:

Fotó: Dr. Debreczeni László

Fotó: Dr. Debreczeni László 

2016. október 25. 14:30

„Az 1956-os forradalom a hazai és külföldi történelemtankönyvekben” c. poszterkiállítás megnyitója

rovat: Kultúra

Gálával köszönti külföldi ösztöndíjasait a PTE

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében már közel 500 külföldi hallgató érkezett a Pécsi Tudományegyetemre az elmúlt három tanévben. A program ezért nem csak a magyar külgazdasági stratégia fontos sarokköve, hanem a PTE nemzetközi törekvéseiben is kiemelt helyet foglal el. Ezek miatt tartotta fontosnak az egyetem vezetése és a PTE Külügyi Igazgatósága, hogy külön gálával köszöntse a jelenleg nálunk tanuló, mintegy 440 ösztöndíjas hallgatót. 

Gálával köszönti külföldi ösztöndíjasait a PTE

 

Az ösztöndíjprogram keretében a világ 51 országából érkezhetnek hallgatók, akik már számos képzési szinten (részképzés, alapképzés, mesterképzés, doktori képzés és egységes osztatlan képzés) tanulnak a PTE mind a 10 karán. A Stipendium Hungaricum remek lehetőséget jelent tehát az egyetem minden képzésének arra, hogy megerősítse a nemzetközi törekvéseit.

rovat: Egyetemi élet

Ismét nagy siker volt: Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen

Szeptember utolsó napján Pécsett és Szekszárdon több mint 150 programot szervezett a Pécsi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján. 

 

rovat: Tudomány

Tovább modernizálódott a PTE Klinikai Központ eszközparkja

Átadták egyetemünk Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt a két, rendkívül modern képalkotó diagnosztikai készüléket, melyek használatával jelentősen csökken egyes vizsgálatokra – így belgyógyászati, onkológiai, ízületi vizsgálatokra – a várakozási idő. Ráadásul a daganatos megbetegedések időbeni felismerésében is nagy segítségére lehet az orvosoknak ez a fejlesztés.

 

Európai uniós forrásból szerzett be a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem egy MR (mágneses rezonancia-alapú) és egy PET/CT készüléket, melyeknek köszönhetően jelentősen kibővültek a képalkotó diagnosztikai lehetőségek a PTE Klinikai Központjában.

 

rovat: Klinikum

Elégedettek a külföldi hallgatók a PTE-vel!

„Nagyon jó” minősítést kapott a Pécsi Tudományegyetem a StudyPortals  elnevezésű szervezet európai egyetemek hallgatói elégedettségmérése alapján készített rangsorában. A külföldi hallgatók az adható 10 pontból átlagosan 8 pontnál jobbra értékelték a PTE-t, amivel kiérdemelte az intézmény a StudyPortals díját és elismerését.

Elégedettek a külföldi hallgatók a PTE-vel! / Verébi Dávid/PTE ÁOK

Fotó: Verébi Dávid/PTE ÁOK

 

rovat: Oktatás

KPVK-s siker Németországban!

A németországi Görlitzben, a Hochschule Zittau-Görlitz évnyitó ünnepségén Schmieder Réka, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejelsztési Kar Pécsi Képzési központjának munkatársa a DAAD legjobb külföldi tanulónak járó díját vehette át. 

Schmieder Réka a KPVK és a németországi partnerintézmény duális mesterszakos képzésén folytatta tanulmányait 2013 és 2015 között. A komoly pénzjutalommal járó különleges elismerést először veheti át a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, aki tanulmányai során a pécsi és a görlitzi mesterképzésen is magas színvonalú teljesítményt nyújtott, kiérdemelve a Deutscher Akademischer Austauschdienst díját.

 

rovat: Oktatás

Elhunyt Prof. Dr. Lovász György

Megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Lovász György, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar emeritus professzora 2016. október 3. napján életének 85. évében elhunyt.

 Prof. Dr. Lovász György

 

Lovász György (1931-2016)

 

rovat: In memoriam

Dr. Szécsi Gábort az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnökévé választották

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2016. szeptember 30-i tisztújító ülésén a KPVK tanszékvezetőjét, Dr. Szécsi Gábort az OTDT alelnökévé választották. Szécsi Gábor 2008 óta tölti be ezt a pozíciót, amelyben a szavazásra jogosultak a tisztújító ülésen további négy évre megerősítették.

Az OTDT tagjai a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott ülésen döntöttek az elnök és a többi alelnök személyéről is. Az OTDT elnökévé ismételten Dr. Szendrő Péter egyetemi tanárt választották a résztvevők. Alelnökök lettek még Dr. Mezey Barna egyetemi tanár, az ELTE rektora, Dr. Pusztai Gabriella egyetemi tanár (DTE), Dr. Pénzes Béla egyetemi tanár (SZIE) és Dr. Weiszburg Tamás (ELTE) egyetemi docens.

 

 

rovat: Tudomány

Oldalak

You shall not pass!