Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Átadták a Janus Pannonius Klinikai Tömböt Pécsett

Ünnepélyesen is átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 400 ágyas klinikai tömbjét. A teljes körűen felújított, modernizált, új műszerekkel felszerelt klinikai épületegyüttest Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterhelyettese, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át.

 

rovat: Klinikum

Elkezdődött az új tanév a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem 2015. szeptember 1-jén tartotta Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülését a Dr. Halasy-Nagy József Aulában. Az eseményen kitüntetések, kinevezések és oklevelek átadására is sor került. 

 

A rendezvény elején Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte a vendégeket, majd megnyitotta a tanévet. 

Ezt követően Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese osztotta meg gondolatait a publikummal a felsőoktatás aktualitásairól.

rovat: Egyetem

Pro Scientia és Mestertanár Aranyérmesek a PTE-n

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság 2015. június 26-án döntött a 2015-ös pályázatokról. A Bizottság elnöke Spät András akadémikus, társelnöke Szendrő Péter egyetemi tanár, az OTDT elnöke.

A Pécsi Tudományegyetem hat hallgatója részesült Pro Scientia Aranyéremben:

 

Hohmann Balázs Állam - és Jogtudományi Szekció (PTE ÁJK)

Jávorka Brigitta  Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció (PTE FEEK)

Jüngling Adél  Orvos- és Egészségtudományi Szekció (PTE ÁOK)

Máté Zsolt  Humán Tudományi Szekció (PTE BTK)

rovat: Elismerés

Elérhető a tanév rendje!

A 2015/2016-ös tanév őszi félévének tanrendje a Pécsi Tudományegyetemen, kari bontásban:

 

rovat: Egyetem

Szobrot is kapott Konfuciusz

Névadójáról elnevezett szobrot adományoztak PTE ETK Konfuciusz Intézetének. Az alkotást, mely ezentúl a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozó központot díszíti, augusztus 24-én adták át.

 

rovat: Kultúra

Egyetemi kitüntetettjeink nemzeti ünnepünkön

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Dóczi Tamás Péter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára, valamint Andrássy György, a PTE Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanára. Korinek László, PTE Állam- és Jogtudományi Kar Kriminológiai és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékének egyetemi tanára Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült. 

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-án, az állami ünnepünk alkalmából a Pesti Vigadóban.

 

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült:

rovat: Elismerés

A PTE a világ legjobb egyetemei között

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) is bejutott a világ 1000 legjobb felsőoktatási intézménye közé a Webometrics (Ranking Web of World Universities) legfrissebb, 2015-ös rangsorában.

 

rovat: Egyetem

Sikeres teszt a 400 ágyas helikopter-leszállóján

A héten leszállt az első helikopter a felújított pécsi 400 ágyas klinika tetejére. A leszállóhely minden szempontból alkalmas a betegszállító gépek fogadására.

 

rovat: Klinikum

A Nap is a PTE-n dolgozik

Komoly energiaigény jellemzi az egészségügyet, a források pedig szűkösek, ezért volt szükséges éppen a klinikai központ egységeinek bevonása a megújuló energiaprogramba - mondta el Bódis József rektor, majd hozzátette: a napkollektorok várhatóan olcsóbb működést tesznek majd lehetővé.

 

 

rovat: Egyetem

A Pécsi Bölcsész Udvar reneszánsz napja az Ördögkatlan Fesztiválon

A pécsi Bölcsészettudományi Kar idén másodszor színesítette az Ördögkatlan fesztivál programját saját udvarral. A Pécsi Bölcsész Udvar a sokszínűséget, kritikai gondolkodást, nyitottságot igyekezett a Fesztiválra magával vinni a tanszékek, intézetek ajtai mögül.

Augusztus 7-én, pénteken a reneszánsz kultúra és az egyetemi műveltség kapcsolódásait állította középpontba a program, nagy hangsúlyt fektetve az első pécsi egyetem alapítására, ezzel is kifejezve azt a szellemi örökséget, amelyet a PTE képvisel a reneszánsz egyetemmel. A nap folyamán több, a reneszánsz korhoz és egyetemi szellemiséghez köthető programra került sor.

 

rovat: Kultúra

Oldalak

Come as you are, fucking robot!