Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

Hírek

Üdülési lehetőségek 2016-ban

Az FDSZ meghirdette a 2016-os üdülési lehetőségeket:Poreč-ben, illetve Balatonlellén.

További infromációk, és jelentkezés:

rovat: Közérdekű

Beszélgettek vele, miközben a tüdejét operálták!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Sebészeti Klinikáján április elején – Magyarországon először – két betegen az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet aneszteziológusa és a klinika sebészei szoros együttműködésben mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli tüdőműtétet végeztek.

Szántó Zalán mellkassebész, Szabó Zoltán aneszteziológus és Szalai Gábor mellkassebész konzultáció közben

A világ élvonalába tartozó klinikákhoz hasonlóan a PTE Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán is egyre nagyobb teret hódítanak a kis behatolásból végzett mű-téti beavatkozások. A kulcslyuk-sebészeti műtétekhez szükséges altatóorvosi tevékenység napjainkig nem különbözött lényegesen a nagy mellkasmegynyitással járó operációkéitól.

rovat: Klinikum

Kutatói portrék - Dr. Tapodi Antal: Lehetséges új tumormarkerek vizsgálata

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében  Dr. Tapodi Antal, az Általános Orvostudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Névadó ünnepség a Szentágothai János Kutatóközpontban

2016. április 29-én, pénteken 10:00 órától a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja névadó ünnepséget szervez, melynek keretében a "Kavics" előadóterem az épület tervezőjének Prof. Dr. Bachman Zoltánnak, a nemzet művészének nevét veszi fel.

A program keretében Prof. Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Kovács L. Gábor akadémikus köszöntője és ünnepélyes névadási ceremóniáját követően, Bachman Zoltán munkásságába nyerhetnek betekintést a résztvevők.

Prof. Dr. P. Szűcs Julianna a Műszaki és Informatikai Kar egyetemi tanára „Bachman Zoltán látvány- világ- nézete” címmel tart előadást, Dr. Hutter Ákos a kar Építészeti Intézetének igazgatója egy építészeti „barangolásra” viszi az érdeklődőket a Professzor Úr munkásságában.

rovat: Egyetemi élet

Bemutatták Katics László új könyvét

Dr. Katics László, karunk egyetemi docense „Kondicionális és koordinációs képességek fejlesztése” címmel írt sporttudomány témájú könyvet, mely új szemszögből közelíti meg a sportolók fizikai felkészítését. A szakmai kötet budapesti bemutatóján több kiváló volt és jelenlegi sportoló, illetve neves sportvezető megjelent. Karunkat a szerző mellett Dr. Gábriel Róbert dékán és Zag Gábor dékáni hivatalvezető képviselte.

 

rovat: Egyetemi élet

Kutatói portrék - Csapi Vivien: Reálopció-elmélet energetikai alkalmazásai

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Csapi Vivien, a Közgazdaságtudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

2017-től a magyar felsőoktatás napja szeptember 1.

Az országgyűlés a H/9285. sz. határozatával döntött arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából, szeptember 1. napját a Magyar Felsőoktatás Napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja.

Az indokolás szerint, az a kezdeményezés, hogy 2017-től szeptember 1. napja legyen a Magyar Felsőoktatás Napja, nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik, amellyel minden magyar polgár azonosulni tud.

 

 

rovat: Egyetemi élet

Berlin Startup Calling 2016 Ötletverseny

A fejedben van a következő nagy tech ötlet? A lehető legjobb helyen jársz!

 

Olyan 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik otthonosan mozognak a tech világában, és üzleti ötletükhöz vagy már éppen futó projektjükhöz keresnek kezdő anyagi támogatást. Nevezni az üzleti ötlet összefoglalójával lehet, a pénzdíjak és tárgyi nyeremények összértéke 15.000 €.

rovat: Pályázat

Új könyv a Public Relations elméletéről és gyakorlatáról

A PTE KPVK Kultúratudományi Tanszékének vezetője, Dr. Szécsi Gábor és a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) elnökségi tagja, Dr. Sós Péter János szerkesztésében Jövőkép és konfliktusok. A Public Relations elmélete és gyakorlata címmel új tanulmánykötet jelent meg Budapesten, az Alapítvány a Public Relations Fejlesztéséért gondozásában.

 

Jövőkép és konfliktusok. A Public Relations elmélete és gyakorlata címmel tanulmánykötet jelent meg Budapesten az Alapítvány a Public Relations Fejlesztéséért gondozásában, 2016 márciusában. A könyvet Dr. Sós Péter János és Dr. Szécsi Gábor szerkesztette.

rovat: Oktatás

Gyászhír - elhunyt Dr. Tigyi József professzor

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy volt Rektorunk, Prof. Dr. Tigyi József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Biofizikai Intézet volt igazgatója, 2016. március 19-én 90 éves korában elhunyt.

Prof. Dr. Tigyi József

 

rovat: In memoriam

Oldalak

You shall not pass!