Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Közelgő Nyitott Egyetem előadások

Az Universitas Televízió a 2015-ös évben is várja oktatási-ismeretterjesztő előadássorozatával az érdeklődőket. A Nyitott Egyetem TV-műsor felvételein az egyetem oktatói kutatásaikat, kísérleteiket, izgalmas témájú közérthető formában mutatják be. 

 

Dr. Zoboki Gábor építész: Öt város, öt hangversenyterem - Zengő terek a világban

rovat: UnivTV

Gyászhír: elhunyt dr. Mecsi József

Váratlan veszteség érte a magyar műszaki felsőoktatást, mérnökképzést, tudományos életet. Életének 69. évében elhunyt prof. dr. Mecsi József, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának volt egyetemi tanára és dékánja.

Prof. dr. Mecsi József 1945. október 8.-án született Nagykanizsán. Építőmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte 1969-ben. 1970-től 1985-ig a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékén a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Mechanikai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa volt, 1985-1992 műszaki tanácsadóként dolgozott. 1991-től Mérnöki Iroda ügyvezetője. 1992-től meghívott előadó a Miskolci Egyetem Földtudományi Karán. 2001-től egyetemi magántanár a Miskolci Egyetemen.

rovat: In memoriam

Interjú Dr. Bódis József rektorral

Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora volt az Universitas Televízió vendége, akivel kollégánk beszélgetett az intézményfejlesztési tervekről, valamint az egyetem előtt álló feladatokról.

rovat: Egyetem

Gyászhír - Elhunyt Vesztergom János

Elment egy tanár, egy szakember, egy példakép. 80 éves korában elhunyt Vesztergom János a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Környezetmérnöki Tanszékének nyugalmazott adjunktusa.

Vesztergom János, mindenki Johnyja, Joe bácsija, pályáját 1958-ban kezdte a Pécsi Kokszműveknél kutató mérnökként, majd 1963-tól a Pécsi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum adjunktusa, majd docense lett. 1970 –től a Pollack Mihály Műszaki Főiskola (ma PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar) megalapításától napjainkig – úgy is mondhatnánk haláláig – Karunkon dolgozott.

rovat: In memoriam

Gyászhír - Elhunyt Dr. László János

Dr. László János professzor, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének volt igazgatója és doktori iskolájának vezetője január 25-én elhunyt.

rovat: In memoriam

UnivPécs siker a Magyar Édességgyártók Szövetségének versenyén

Kollégánk, Harka Éva, az UnivPécs egytemi kéthetilap főszerkesztője második helyezést ért el a "Szaloncukor – trendek" című írásával a Magyar Édességgyártók Szövetségének versenye a hiteles édesipari újságírásért versenyén. 

A díjátadóra, és a nyeremények átadására január 22-én kerül sor Budapesten.

 

 

A pályaműveket 4 tagú, független szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai Sánta Sándor (elnök, Magyar Édességgyártók Szövetsége), Kubányi Jolán (elnök, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége), Karai Dávid (főszerkesztő, NoSalty), Veiszer Alinda (újságíró, televíziós szerkesztő-műsorvezető) voltak.

rovat: Kultúra

XV. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

Több mint 100 kiállító és közel 30 000 látogató - ez volt számokban Közép-Európa legnagyobb oktatási kiállítása és vására, a 15. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, ahol szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény standja és a legújabb oktatási fejlesztések, taneszközök, módszerek jelentek meg. 

 

rovat: Oktatás

Megkezdődött a PTE Botanikus Kert felújítása

A Pécsi Tudományegyetem a „Széchenyi 2020” programban elnyert támogatásnak köszönhetően felújítja a Botanikus Kertjét. A kivitelezési munkák január elején megkezdődtek, és tavaszra gyakorlatilag az egész park megújul, beleértve az utakat, kerítéseket, támfalakat, sziklakerteket, valamint az üvegházakat is.

rovat: Egyetem

In vitro diagnosztikumokat előállító biotechnológiai kisüzemet adtak át

A Pécsi Egészségipari Innovációs Központ Zrt. által elnyert DDOP-s pályázatból In vitro diagnosztikumokat előállító biotechnológiai kisüzem épült Pécsett, mely fontos mérföldkő a város, az egyetem és a kisvállalkozások összefogásában.

 

rovat: Tudomány

Kettős pécsi siker a Creaton építész pályázatán!

2014-ben második alkalommal írta ki a Creaton Hungary Kft. a "Hozzuk együtt tető alá! Kerámia tetőcserép az építészetben - Bármilyen funkcióban" Építész Pályázatot. Érdekesség, hogy a napokban kihirdetett eredmény alapján az első és a második díjat is a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar oktatói nyerték el.

 A PTE-s díjazottak: Kovács-Andor Krisztián, Tamás Anna Mária, Schunk Tímea és Gettó Tamás

 

rovat: Elismerés

Pages