Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

69 intézmény közül a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kapta a Törődés Díjat

Csaknem hetven kórház közül idén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést. A leginkább mama- és bababarát szülészetek közti verseny második helyezettje a debreceni DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika lett, megelőzve a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat. 

Idén harmadik alkalommal adták át a Díj a Törődésért elismerést. A KRIO Intézet által alapított díj célja, hogy elismerje és felhívja a figyelmet a kiemelkedően mama- és bababarát szülészetekre, hiszen a várandósgondozás, a szülés és az azt követő kórházi ápolás időszaka meghatározó élmény az édesanyák számára. Az egészségügyi szakemberek viselkedése, hozzáállása is kitörölhetetlen emlék.

rovat: Elismerés

Z generációs hívószavak: ARC

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói az arcról

 

 

rovat: Z generáció

Együttműködik a PTE és a T-Systems

Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást szerdán délután írta alá Pécsett a T-Systems Magyarország képviseletében Rékasi Tibor vezérigazgató és Ragoncsa Géza infokommunikációs megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettes, valamint Bódis József, a PTE rektora.

Hazánk legnagyobb, a teljes infokommunikációs spektrumot lefedő szolgáltató vállalata és Magyarország első egyeteme elsősorban a duális képzésben kívánja erőit egyesíteni, kiemelten az informatikai képzés területén. Mint ismeretes, a következő 15 évre vonatkozó új felsőoktatási koncepció egyik kiemelt irányvonala a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúra elterjesztése. Ennek megfelelően az elképzelések szerint a hazai felsőoktatás területén növekedne a gyakorlatorientált képzések aránya, és hivatalosan is bevezetnék a duális képzési formát.

rovat: Egyetem

Első alkalommal adták át a Keserű Ilona-díjat a PTE-n

Idén első alkalommal került sor a díj átadására 2014. december 16-án, kedden 18 órakor a PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenytermében.

 

rovat: Elismerés

Megnyílt Mánfai György fotóművész állandó kiállítása

2014. december 16-án, kedden, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont 0. szintjén megnyílt Mánfai György fotóművész Tudósok a Tudásközpontban című állandó kiállítása.

 

A kiállítás a Pécsi Tudományegyetem valamikori tudósainak állít emléket, akik kutatási eredményeikkel, munkásságukkal nagyban hozzájárultak alma materük hírének öregbítéséhez, és akik tehetségükkel, szorgalmukkal a közjót szolgálták.

rovat: Kultúra

Boros Misi zongoravirtuózzal beszélgettünk

A kicsik között Boros Misi nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok december 12-ik döntőjét. A művészpalántával még a döntő előtt beszélgetettünk.

Boros Jánosnak és Orbán Jolánnak a Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanárainak fia Boros Misi nevét egy tehetségkutató versenynek köszönhetően mára mindenki megismerte. A zongorista a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola diákja, felkészítő tanára Megyimóreczné Schmidt Ildikó. A döntőben Haydn egyik zongoraversenyéből játszott egy tételt. A zene szeretetéről, kihívásokról és álmokról beszélgettünk a művészpalántával, aki egyik kedvenc darabját is eljátszotta nekünk Karácsonyra hangolódva.

rovat: Kultúra

Németh Krisztina vehette át az idei Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2000 óta minden esztendőben odaítéli a Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjat, mellyel elismeri egy-egy médiamunkatárs szakértelmét, lelkiismeretes munkáját, mellyel hozzájárult az intézmény hírnevének öregbítéséhez. Idén az MTVA baranyai tudósítójának, Németh Krisztinának ítélte oda egyhangú szavazással a díjat az egyetem legfőbb döntéshozó testülete.

 

rovat: Elismerés

Minden, ami egyetem az új Navigátorban

Az PTE Universitas Televíziója immár két évtizede mutatja be az egyetem legfontosabb egyetemi eseményeit. A december 10-i adásban az alábbi témákkal jelentkezik a műsor:

 

rovat: Navigátor

Koncerttel hangolódott az ünnepekre a PTE

Immár ötödik alkalommal örvendeztette meg nézőközönséget a Pécsi Tudományegyetem, a Kodály Központban tartott ünnepi koncertjével.

 

rovat: Kultúra

Michelisz Norbert lett az év legnépszerűbb sportolója

A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Michelisz Norbert autóversenyző lett a legnépszerűbb hazai sportoló a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által szervezett szavazáson.

rovat: Sport

Oldalak