Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

Hírek

Előkelő helyen a PTE a Times Higher Education rangsorán!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ legjobb nyolcszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján, a második legjobb magyar vidéki egyetemként.

 

A Times Higher Education rangsorában szerepel az 501-600. hely között a Semmelweis Egyetem, míg a 601-800. hely közé rangsorolták a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet, ebben a sorrendben. 

rovat: Egyetem

Japán nyelv és kultúra kurzus a PTE-n

A 2015/2016-ös tanév őszi szemeszterében a Nemzetközi Oktatási Központ és az Idegen Nyelvi Titkárság ismét meghirdeti a JAPÁN NYELV ÉS KULTÚRA című kurzust, mely a PTE valamennyi hallgatója számára felvehető. A kurzus keretein belül kezdő és haladó csoport is indul, a tanórák közvetítő nyelve az angol.

- Tanfolyamindulás: 2015. október 12.

- Heti 2x2 óra összesen 40 óra

Jelentkezési határidõ: 2015. október 9.

PTE hallgatóknak és dolgozóknak: 400 Ft/óra (hallgatói/munkavállalói jogviszony igazolása ellenében)

Külsősöknek: 600 Ft/óra

rovat: Oktatás

A Lódz-i egyetem díszdoktorává avatták Visegrády Antal jogászprofesszort

2015. október 2-án, a lódz-i egyetem tanévnyitó ünnepségén honoris causa doctor címet adományozott Dr. Visegrády Antal jogászprofesszornak.

Visegrády Antal, a PTE Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék egyetemi tanára "A lengyel jogelmélet hatása a magyar elméleti jogi gondolkodásra" témában tartotta meg a címet elfogadó előadását.

A kitüntető címhez szívből gratulálunk!

 

További részletek a Lódz-i egyetem oldalán!

 

 

rovat: Elismerés

Kutatók Éjszakája a PTE-n

Izgalmas témák várták az érdeklődőket 2015. szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája pécsi és szekszárdi helyszínein.

 

rovat: Egyetem

Magyar Gyermekorvosok Társasága 2015. évi nagygyűlésének díjazottai

Hétvégén került sor a Magyar Gyermekorvosok Társasága 2015. évi Nagygyűlésére, ahol a Pécsi Tudományegyetem két professzora is kitüntetést vehetett át.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága által adományozott díjakat idén a Társaság Siófokon megrendezett Nagygyűlésén adták át.  A Bókay István emlékérem kitüntetettjei között szerepelt Prof. Dr. Sulyok Endre, míg a Schoepf-Merei emlékérmet Prof. Dr. Pintér András vehette át.

Gratulálunk a díjazottaknak, és további sikert kívánunk munkájukhoz!

rovat: Elismerés

Konferencia a 3D technológiáról

A Szentágothai János Kutatóközpontban kerül sor 2015. szeptember 25-26-án az I. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciára, mely sokszínű, minden diszciplínát átölelő jellegével egyedülálló a régióban. A rendezvény két napján számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül. 

Konferencia a 3D technológiáról

rovat: Egyetem

Új sugárterápiás berendezés a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében

Új sugárterápiás berendezést tudhat magáénak a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete. A modern közelterápiás eszköz applikátorok segítségével a beteg testén belül, a tumor közvetlen közelébe helyezi el a sugárforrást, ott intenzív hatást kifejtve, de nem károsítva ezzel a tumort körülvevő egészséges szöveteket.

 

Az országosan is csak mindössze néhány kórházban elérhető brachyterápiás berendezéssel az Onkoterápiás Intézet minden korszerű gyógyítási formával rendelkezik a régió páciensei igényeinek megfelelően.

 

rovat: Klinikum

Z generációs hívószavak: KÉP

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói a képről.

 

http://www.zgeneracio.hu/

rovat: Z generáció

Elhunyt Horváth Gyula professzor

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának kollektívája mély megrendüléssel tudatja, hogy kollégánk, Dr. Horváth Gyula professzor 2015. szeptember 23-án tragikus hirtelenséggel elhunyt.

 

rovat: In memoriam

Költöznek a klinikai osztályok!

A vége felé jár a pécsi 400 ágyas klinika felújítása, így az ideiglenesen a Rákóczi úti telephelyen működő osztályok közül újabbak költöznek vissza régi-új helyükre. A napokban a PTE Klinikai Központ Sebészeti és Érsebészeti Klinikái, valamint az intenzív osztály (AITI) települ vissza a modernizált épülettömbbe.

2015. szeptember 23-24 között a Sebészeti és Érsebészeti Klinikák valamennyi osztálya és járóbeteg-ellátó részlege, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet (AITI) visszaköltözik a Rákóczi úti egykori megyei kórház telephelyéről a új nevén Janus Pannonius Klinikai Tömb épületébe. Csütörtöktől az összes érintett részleg mindegyik szakorvosát ebben, a teljesen modernizált és korszerű eszközökkel ellátott létesítményben találhatják meg a betegek.

 

rovat: Klinikum

Oldalak

Come as you are, fucking robot!