Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

 

 

Hírek

Oldalak

Kutatói Portrék - Fröhlich Balázs: X turbina

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében Fröhlich Balázs, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar ifjú kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Minden, ami egyetem, az új Navigátorban

Az PTE Universitas Televíziója immár két évtizede mutatja be az egyetem legfontosabb egyetemi eseményeit.

 

rovat: UnivTV

Nyitott Egyetem előadás az ebola járványról

Kérdések, válaszok… félelmek. A jelenleg is terjedő Ebola járvány kezdetéről, jelenéről és a várható eseményekről tartott előadást Dr. Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor a Nyitott Egyetemben.

rovat: Nyitott Egyetem

Egyetemek közti megállapodás született a lézerfizikusi képzés segítéséről

A Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és az ELI-HU Nonprofit Kft. együttműködéséből megszületett a Lézerek és Alkalmazásai Oktatási Klaszter, az erről szóló megállapodást 2014. november 20-án egy szakmai konferencia keretében írták alá. Egyetemünket dr. Gábriel Róbert dékán, a Természettudományi Kar dékánja képviselte.

Az „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra” című projekt, melynek keretein belül a klaszteralapítás is megvalósult, egy olyan lézerfizikusi képzés megvalósítását tűzte ki célul, amely képes kielégíteni az ELI magasan képzett szakemberekre vonatkozó igényét, valamint megszervezi a hazai kutatók és alkalmazók ágazati együttműködését.

rovat: Egyetem

Erasmus: pályázat személyzeti képzésre

A Pécsi Tudományegyetem pályázatot ír ki a 2014/2015. tanévre adminisztratív (nem-oktatói munkakörben) dolgozók, illetve oktatói, tanári munkakörben alkalmazott, de adminisztratív feladatokat is ellátó dolgozók részére a mobilitási programban való részvételére. A mobilitási típus neve: személyzeti képzés (staff training).

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2014/15. TANÉVI SZEMÉLYZETI KÉPZÉSRE ADMINISZTRATÍV DOLGOZÓK, ÉS NEM-OKTATÓI FUNKCIÓT IS ELLÁTÓ OKTATÓK RÉSZÉRE

 

  • ERASMUS+ PROGRAM
  • STAFF TRAINING (STT)

 

rovat: Pályázat

Egyedülálló egészségügyi applikációt fejlesztettek ki a PTE orvosai

A tüdőrák Magyarországon vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák esetén az ötéves túlélés esélye 5%, ha időben felismerik a betegséget, akkor akár 90% is lehet! Ezért nagy jelentőségű az a mobilos applikáció, melyet a Pécsi Tudományegyetem orvosai fejlesztettek ki a közelmúltban, és a világon egyedülálló módon teszi lehetővé a tüdődaganat rizikó felmérését.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki azt a világon egyedülálló okostelefonos applikációt, amely segíthet abban, hogy a tüdőganatot korai stádiumában felismerjék.

rovat: Tudomány

Z generációs hívószavak: KÁOSZ

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói az káoszról.

 

 

rovat: Z generáció

Kutatói Portrék - dr. Holics László: Zeneművészet, zongora

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében dr. Holics László, a Művészeti Kar ifjú tehetsége nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

rovat: Z generáció

Kiváló Egyetem elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja

Kiváló Egyetem elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a Figyelő Medicina TOP 200 pályázatán. A díjat Dr. Decsi Tamás a Központ igazgatója vette át a Medicina Top200 gáláján 2014. november 14-én, Budapesten.

 

rovat: Klinikum

A Nemzet Művésze lett a Pécsi Tudományegyetem két oktatója

Átadták az első alkalommal odaítélt Nemzet Művésze díjakat 2014. november 17-én hétfőn Budapesten, tíz kategóriában 69-en kaptak elismerést. Építőművészet kategóriában Bachman Zoltán, míg képzőművészetben Keserü Ilona került be a „halhatatlanok közé” a Pécsi Tudományegyetem oktatói közül.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére 2013-ban hozta létre az Országgyűlés, idén először ítélték oda, és 69-en kapták meg tíz kategóriában. Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. - a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. - életévét betöltött képviselői kaphatják. A díj életjáradékkal jár, ennek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint.

rovat: Egyetem

Kutatói portrék - dr. Hesz Ágnes: Élők és holtak

A Pécsi Tudományegyetem kutatói portrésorozatot indít az itt folytatható tudományos munka eredményeinek, sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat aktuális részében dr. Hesz Ágnes, a Bölcsészettudományi Kar kutatója nyújt betekintést tudományága egy izgalmas területébe.

 

 

rovat: Z generáció

Különleges orchideák virágoznak a Botanikus Kertben

A PTE Botanikus Kertjében érdemes most ellátogatni, mert az üvegházakban egyre több különleges orchidea virágzik. 

A PTE Botanikus Kertjében érdemes most ellátogatni, mert az üvegházakban egyre több különleges orchidea virágzik. Van, ami már csak pár napig látható, ezen kívül több különleges trópusi és mediterrán növény most érleli termését (banán, kávé, citrusok, guavák, stb.). A parkban virágzik az ibolya és a téli jázmin, valamint a hugyor-félék.

rovat: Egyetem

Elhunyt Nagy Ibolya a Belgyógyászati Klinika nyugalmazott docense

 

In memoriam

 

Dr. Nagy Ibolya

1930-2014

A PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika nyugalmazott docense, volt igazgatóhelyettese

 

rovat: In memoriam

Konfucius Intézet alakulhat Pécsett

Hamarosan megalakul a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfucius Intézete Pécsett az Egészségtudományi Karon.

rovat: Egyetem

Mesterséges megtermékenyítés sikerességét célzó projekt zárult az egyetemen

A 27 hónap időtartamú, 755,4 millió forint európai uniós támogatással járó kutatói program záró rendezvényére került sor a Szentágothai János Kutatóközpontban, és túlzás nélkül állítható, hogy világszinten is áttörést jelentő szabadalmakat jelentettek be a kutatást végző szakemberek.

Az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg a Pécsi Tudományegyetemen az a projekt, melynek célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló tápoldat-markerek vizsgálata.

 

rovat: Egyetem

Továbbra is a második legjobb egyetem a PTE az oktatói kiválóság tekintetében

Megjelent a legfrissebb felsőoktatási rangsor, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával. A Pécsi Tudományegyetem stabilizálta pozícióját az élmezőnyben, továbbra is a 4. legerősebb hazai felsőoktatási intézmény. Még előkelőbb helyen szerepel a pécsi egyetem az oktatói kiválóság tekintetében, ahol a második legjobbnak bizonyult a HVG rangsorában.

Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát – írja az Eduline.

rovat: Egyetem

A Pécsi Tudományegyetem sajtóközleménye az ÁSZ ellenőrzés kapcsán

Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, működtetésének keretében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Pécsi Tudományegyetemet is ellenőrizte.  Lényeges hangsúlyoznunk, hogy a PTE nem pusztán oktatási intézmény, hanem egészségügyi szolgáltatásokat is ellát, amely a költségvetési tételek jelentős részét teszi ki, a klinikai rendszeren keresztül.

 

rovat: Egyetem

Z generációs hívószavak: IMIDZS

A Pécsi Tudományegyetem Z generációs kutatói portrésorozatot indított az itt folyó tudományos munka sokszínűségének bemutatására. A PTE Universitas Televízió által készített portrésorozat különlegessége azon izgalmas, vonzó és erőteljes hívószavak azonosítása, melyek a fiatal korosztály sajátos kommunikációs stílusát, elsődleges értékeit fémjelzik. E hívószavakból készített sorozatunk következő részében abba nyújtunk betekintést, hogy miként vélekednek a különböző tudományterületek ifjú kutatói az imidzsről.

 

 

rovat: Z generáció

Harmadik alkalommal rendezték meg a Szentágothai Napokat

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja megalakulása óta minden évben, a névadó Szentágothai János születésnapjára emlékezve, tudományos ünnepséget tart. Idén immáron harmadik alkalommal rendezték meg a két napos tudományos ünnepet, a Szentágothai Napokat 2014. november 10-11. között.

 

rovat: Tudomány

Először képviseltette magát a TOP200-on a PTE

2014. november 6-án rendezték a Figyelő „TOP200” konferenciáját, amelyen Egyetemünk rektora, Prof. dr. Bódis József első ízben képviselte az intézményt. Az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő TOP200 Konferencia és a hozzá kapcsolódó Gálaest minden év egyik legkiemelkedőbb üzleti eseménye. 


Magyarország azon kétszáz legnagyobb cége kerül ilyenkor fókuszba, amelyek az adott évben, előre meghatározott szempontok alapján a legjelentősebb gazdasági eredményeket érték el. 2014-ben a TOP 200 projekt központi témája az innováció volt, melyben a PTE is komoly sikereket ért el.
 

rovat: Egyetem

Oldalak